Ιστορία της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής

Η Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1976 (ΦΕΚ αριθμ. 165/30-6-1976) και είναι εγκατεστημένη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο κτίριο "ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ". Πρώτος Διευθυντής της Κλινικής ήταν ο Καθηγητής Πάνος Μεταξάς (1973-1997). Στη συνέχεια, διετέλεσαν Διευθυντές της Κλινικής οι Καθηγητές Ζαχαρίας Σινάκος (1997-1998), Μενέλαος Παπαδημητρίου (1998-2003), Χρύσανθος Ζαμπούλης (2003-2011) και Αστέριος Καραγιάννης (2011-2020). Από το Σεπτέμβριο 2020, Διευθυντής της Κλινικής είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μιχάλης Δούμας.

Ιδρυτής της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ θεωρείται ο αείμνηστος Καθηγητής Δημήτριος Βαλτής. Το 1996, με τη συμπλήρωση 20 ετών από τον πρόωρο θάνατο του καθηγητή Βαλτή, οι μαθητές και συνεργάτες του, οι οποίοι αποτέλεσαν στη συνέχεια το βασικό ιατρικό δυναμικό της Κλινικής, αποφάσισαν την έκδοση ενός τιμητικού τόμου με θέματα Εσωτερικής Παθολογίας, ως εκδήλωση τιμής προς τον αείμνηστο δάσκαλό τους. Στην αρχή του βιβλίου, ο αείμνηστος Καθηγητής Πάνος Μεταξάς και ο Καθηγητής Αθανάσιος Βυζαντιάδης έγραψαν για τη ζωή και το έργο του Βαλτή, αλλά και αναμνήσεις από τη συνεργασία που είχαν μαζί τους. Τα δύο αυτά κείμενα δημοσιεύονται στο κεφάλαιο της Ιστορίας της Κλινικής μας.

Το πνεύμα Βαλτή εξακολουθεί να συνοδεύει όλους τους ιατρούς της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής. Έτσι, 11 χρόνια μετά την έκδοση του τιμητικού τόμου, το 2007, με πρωτοβουλία του Καθηγητή Χρύσανθου Ζαμπούλη, διευθυντή τότε της Κλινικής, διοργανώθηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα μια τελετή στη μνήμη του αείμνηστου καθηγητή Βαλτή. Στην εκδήλωση, ο Καθηγητής Χαρίσιος Μπουντούλας αναφέρθηκε στο πνεύμα της Κλινικής Βαλτή. Η ομιλία του δημοσιεύεται στο κεφάλαιο της Ιστορίας της Κλινικής μας. Με την ευκαιρία αυτής της εκδήλωσης, ο Καθηγητής Δημήτριος Καραμήτσος έγραψε ένα αφιέρωμα για τον Καθηγητή Βαλτή και τη Σχολή του, που δημοσιεύθηκε στα περιοδικό “Ιατρικά Θέματα” του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, το 2008. Το κείμενο αυτό δημοσιεύεται στο κεφάλαιο της Ιστορίας της Κλινικής μας.

Τον Ιούλιο του 2007 έφυγε από κοντά μας ο αείμνηστος Καθηγητής Πάνος Μεταξάς, πρώτος διευθυντής της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής. Το κενό που άφησε είναι δυσαναπλήρωτο και οι μαθητές του τον θυμόμαστε με μεγάλη αγάπη και συγκίνηση. Το 2011, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Ελληνική Νεφρολογία” ένα αφιέρωμα για τον Καθηγητή Μεταξά, από τον Καθηγητή Μενέλαο Παπαδημητρίου. Το κείμενο αυτό δημοσιεύεται στο κεφάλαιο της Ιστορίας της Κλινικής μας, μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό του εκλιπόντος

Την Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010, σε ειδική, σεμνή, τελετή στην αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), πραγματοποιήθηκε αναγόρευση του Καθηγητού-Ακαδημαϊκού (αντ. μέλ.) Χαρισίου Μπουντούλα σε Επίτιμο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ (σύντομο βιογραφικό του τιμώμενου δημοσιεύεται παρακάτω). Πρόκειται, ασφαλώς για μεγάλη διάκριση που προστίθεται σε πολλές άλλες, οι οποίες του απονεμήθηκαν από διάφορες Ιατρικές Σχολές και επιστημονικές–ακαδημαϊκές και άλλους οργανισμούς σε πολλά μέρη του κόσμου, σε αναγνώριση των ιδιαίτερα σημαντικών υπηρεσιών, τις οποίες προσέφερε στην πρόοδο και εξέλιξη της Ιατρικής και ειδικότερα της ειδικότητας της Καρδιολογίας. Πρόκειται, άλλωστε για τον ερευνητή, ο οποίος περιλαμβάνεται στον κατάλογο των διακεκριμένων ιατρών των ΗΠΑ και έχει χαρακτηριστεί από το έγκριτο περιοδικό New England Journal of Medicine, το 1993, ως “one of the renaissance people of Cardiology”. Η ομιλία του τιμώμενου Καθηγητή Χαρισίου Μπουντούλα δημοσιεύεται στο κεφάλαιο της Ιστορίας της Κλινικής μας.

Στα πλαίσια του 11ου Βορειοελλαδικού Καρδιολογικού Συνεδρίου, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, 24-26/5/2012, ο Καθηγητής Χαρίσιος Μπουντούλας έδωσε την εναρκτήρια διάλεξη με θέμα «Οι στόχοι της Ιατρικής Εκπαίδευσης». Η ομιλία αυτή δημοσιεύεται στο κεφάλαιο της Ιστορίας της Κλινικής μας.

Το Φεβρουάριο 2016 έφυγε από κοντά μας η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παρασκευή (Βέα) Μαργάρη-Παπανικολάου. Η Βέα ήταν από τα βασικά στελέχη της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής και ασχολήθηκε ιδιαίτερα, στα πλαίσια της Εσωτερικής Παθολογίας, με την Αλλεργιολογία. Ήταν αφοσιωμένη στο ακαδημαϊκό της έργο και ασχολούνταν καθημερινά με την εκπαίδευση των φοιτητών του Ιατρικού Τμήματος. Είχε μια εκλεκτή οικογένεια, με σύζυγο τον Καθηγητή Βασίλειο Παπανικολάου, Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων ΑΠΘ. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητή από τους συναδέλφους της, το νοσηλευτικό προσωπικό και τους ασθενείς.

Το 2017 συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από το θάνατο του αείμνηστου Καθηγητή Πάνου Μεταξά. Η Β' Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική εξέδωσε στη μνήμη του Τιμητικό Τόμο με τίτλο «Θέματα Εσωτερικής Παθολογίας». Ο Διευθυντής της Κλινικής Καθηγητής Αστέριος Καραγιάννης κατέγραψε το βιογραφικό σημείωμα του Πάνου Μεταξά, ενώ παλαιοί συνεργάτες του αναφέρθηκαν στο έργο του και την προσφορά του στο Τμήμα Ιατρικής. Πολλοί Καθηγητές και ιατροί του ΕΣΥ συνέγραψαν κεφάλαια με ενδιαφέροντα ιατρικά θέματα. Στις 31 Μαΐου 2017, η Κλινική μας διοργάνωσε εκδήλωση μνήμης για τον Καθηγητή Πάνο Μεταξά, στην Ιατρική Εταιρεία Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα και οι ομιλίες τής εκδήλωσης παρουσιάζονται στην ενότητα «Εκδηλώσεις Λόγου» της ιστοσελίδας της Κλινικής.

Στις 31 Αυγούστου 2018 αφυπηρέτησε από το ΑΠΘ ο Καθηγητής Παθολογίας Βασίλειος Άθυρος, ο οποίος προσέφερε εξαιρετικές υπηρεσίες προς το Τμήμα Ιατρικής, ως στέλεχος της Β' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, τόσο σε διδακτικό όσο και σε ερευνητικό και κλινικό επίπεδο. Εργάσθηκε με αφοσίωση σε όλα τα πεδία της Εσωτερικής Παθολογίας και ειδικότερα στο επιστημονικό πεδίο της αθηροσκλήρωσης και του μεταβολικού συνδρόμου. Επέβλεψε σημαντικό αριθμό διδακτορικών διατριβών και βοήθησε επιστημονικά πολλούς νέους ιατρούς. Δημοσίευσε 570 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (βιβλιογραφικές αναφορές 15.378, h-index 63). Για το ερευνητικό του έργο τιμήθηκε το 2015 από τη Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της επί 25 έτη. Για τη συνολική προσφορά του, η Σύγκλητος του ΑΠΘ τού απένειμε τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή.

Στις 31 Αυγούστου 2019 αφυπηρέτησε από το ΑΠΘ η Καθηγήτρια Παθολογίας-Αιματολογίας Βασιλεία Γαρυπίδου-Βρατσκίδου, η οποία προσέφερε εξαιρετικό κλινικό, διδακτικό και ερευνητικό έργο στη Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική. Μετεκπαιδεύτηκε στο Royal Free Hospital, στο Λονδίνο, σε θέματα κυτταρογενετικής ανάλυσης στα αιματολογικά νοσήματα και μετά την επιστροφή της δημιούργησε το πρώτο στην Ελλάδα εργαστήριο χρωμοσωμικής ανάλυσης για αιματολογικές κακοήθειες. Από το 1998 ήταν υπεύθυνη του Αιματολογικού Τμήματος της ΒΠΠ Κλινικής, στο οποίο ανήκει και το μοναδικό στη Βόρειο Ελλάδα Αιμορροφιλικό Κέντρο. Διετέλεσε επικεφαλής ερευνητικής ομάδας και δημοσίευσε πολλές εργασίες σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Επέβλεψε σημαντικό αριθμό διδακτορικών διατριβών  και διπλωματικών εργασιών. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας-Τμήματος Μακεδονίας Θράκης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, μέλος της επιτροπής για την Αιμορροφιλία στο ΚΕΣΥ και επί πολλά έτη Πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για την ειδικότητα της Αιματολογίας. Για το συνολικό έργο της τιμήθηκε το 2019 από την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας. Επίσης, η Σύγκλητος του ΑΠΘ τής απένειμε τον τίτλο της Ομότιμης Καθηγήτριας.

Στις 31 Αυγούστου 2020 αφυπηρέτησε από το ΑΠΘ ο Καθηγητής Παθολογίας Αστέριος Καραγιάννης, ο οποίος διετέλεσε Διευθυντής της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής από το 2011 ως το 2020. Εργάσθηκε στην Κλινική από το 1990, όταν εκλέχθηκε λέκτορας Παθολογίας. Ανήλθε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες και το 2009 εκλέχτηκε παμψηφεί Καθηγητής Παθολογίας. Άσκησε το κλινικό, διδακτικό και ερευνητικό του έργο σε όλα τα πεδία της Εσωτερικής Παθολογίας, με κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την αρτηριακή υπέρταση. Μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης (Centre Hospitalier Universitaire Vaudois, CHUV) με υποτροφία του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (International Atomic Energy Agency).

Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ (2017-2020), μέλος της Συγκλήτου του ΑΠΘ (2017-2020), Διευθυντής του Τομέα Παθολογίας (2014-2017) και Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Εκπαιδευτικής Πολιτικής ΑΠΘ (2016-2019). Ίδρυσε την Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Εκπαίδευσης, στην οποία είναι Πρόεδρος από το 2012 μέχρι σήμερα (2020). Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης (2015-2019). Ήταν ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Υπέρτασης και μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ ιδρύθηκε η Ειδική Μονάδα Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, η Κλινική Μοριακής Ιατρικής, εγκρίθηκε το νέο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών, ο νέος κανονισμός για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, ο κανονισμός για τη μεταδιδακτορική έρευνα και την απόκτηση τίτλου εξειδίκευσης (fellowship) και καθιερώθηκαν κριτήρια για την εξέλιξη και εκλογή μελών ΔΕΠ. Επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα εκπονήθηκε αγγλόφωνο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών για αλλοδαπούς φοιτητές. Επιπρόσθετα, αναβίωσε ο θεσμός του Επιστημονικού Συνεδρίου του Τμήματος Ιατρικής, αυξήθηκαν θεαματικά τα προσφερόμενα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και επαναλειτούργησε ο θεσμός της Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών. Ως Διευθυντής του Τομέα Παθολογίας ανέλαβε την πρωτοβουλία για την έκδοση τριών φοιτητικών συγγραμμάτων: 1. Παθολογική Φυσιολογία (2014), 2. Κλινική Εξέταση και Διάγνωση (2017) και 3. Εσωτερική Παθολογία (2017). Συμμετείχαν ως συγγραφείς τα περισσότερα μέλη ΔΕΠ του Τομέα Παθολογίας. 

Συμμετείχε για πολλά χρόνια στην τριμελή επιτροπή εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας της Εσωτερικής Παθολογίας, ήταν μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και κριτής άρθρων σε πολλά διεθνή περιοδικά. Υπό την καθοδήγησή του εκπονήθηκαν πολλές διδακτορικές διατριβές και διπλωματικές εργασίες. Ίδρυσε, το 2017, το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο "Κριτική σκέψη και ήπιες δεξιότητες (soft skills) στις Βιοϊατρικές και Κοινωνικές Επιστήμες", σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Διοργάνωσε πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια και συνέδρια, στα οποία φοιτητές και νέοι επιστήμονες παρουσίασαν την ερευνητική τους δραστηριότητα. Δημοσίευσε περισσότερες από 300 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά, ο h-index είναι μεγαλύτερος από 50 και οι βιβλιογραφικές αναφορές του είναι περισσότερες από 11.000. Για τη συνολική προσφορά του τιμήθηκε από την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ. Επίσης, η Σύγκλητος του ΑΠΘ τού απένειμε τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή, για το συνολικό διδακτικό, ερευνητικό, κλινικό και διοικητικό έργο του.

 

 

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΛΤΗΣ (1917-1973) του Πάνου Μεταξά

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΛΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ του Αθανασίου Βυζαντιάδη

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΒΑΛΤΗ του Χαρισίου Μπουντούλα

Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΛΤΗΣ ΚΑΙ Η ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ του Δημητρίου Θ. Καραμήτσου

Βιογραφικό Σημείωμα του Πάνου Μεταξά

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΜΕΤΑΞΑ του Μενέλαου Παπαδημητρίου

Βιογραφικό Σημείωμα του Χαρίσιου Μπουντούλα

Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ του Χαρισίου Μπουντούλα

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ του Χαρισίου Μπουντούλα


 

Επικοινωνία

Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστημιούπολη ΑΠΘ, T.K. 54124, Θεσσαλονίκη
 

Συνδεθείτε

Το τμήμα Ιατρικής στα κοινωνικά δίκτυα.
Ακολουθήστε μας ή συνδεθείτε μαζί μας.