Μάθημα

ΑΡΧΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Πληροφορίες Μαθήματος
Τίτλος ΑΡΧΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ / Principles of Clinical Nutrition
Κωδικός ΙΑ0400
Σχολή Επιστημών Υγείας
Τμήμα Ιατρικής
Κύκλος / Επίπεδο 1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος Διδασκαλίας Χειμερινή
Υπεύθυνος/η Μιχαήλ Χουρδάκης
Κοινό Ναι
Κατάσταση Ενεργό
Course ID 200000433

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Ιατρικής (2014-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 42
Κατεύθυνση Τύπος Παρακολούθησης Εξάμηνο Έτος ECTS
Κορμός Επιλογής 7 4 2

Πληροφορίες Τάξης
Τίτλος ΑΡΧΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Ακαδημαϊκό Έτος 2017 – 2018
Περίοδος Τάξης Χειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία 2
Class ID
600106231
Τμήμα Διδάσκοντες
1. Β΄ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ Δημήτριος Κούβελας
2. ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Δημήτριος Βασιλάκος
3. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Μιχαήλ Χουρδάκης

Πρόγραμμα Τάξης

Κτίριο Ιατρικής (αμφιθέατρο)
Όροφος Όροφος 1
Αίθουσα ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ Α (72)
Ημερολόγιο Δευτέρα 17:00 έως 19:00
Τύπος Μαθήματος
  • Γενικών Γνώσεων
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Σκοπό του μαθήματος αποτελεί η παροχή προς τους φοιτητές ιατρικής της γνώσης του ρόλου της διατροφής στην εξάσκηση της ιατρικής επιστήμης, της ιατρικής έρευνας, της προαγωγής υγείας και στην πρόληψη νοσημάτων.
• Να εξηγηθεί ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη, στην πρόκληση, στην πρόγνωση και στη θεραπεία των νοσημάτων
• Να εξηγηθεί ο ρόλος της διατροφής στη βελτίωση της υγείας καθόλο τον κύκλο της ζωής
• Να μπορεί ο φοιτητής να λάβει και να κατανοήσει ένα πλήρες διατροφικό ιστορικό από τον ασθενή
• Να εξηγηθούν οι τύποι τροφίμων που αποτελούν πλήρη, περιορισμένη και ενισχυμένη δίαιτα
• Να πράττει διατροφική αξιολόγηση βασιζόμενος σε φυσικά ευρήματα και εργαστηριακές τιμές
• Να ενημερώνει υγιείς και ασθενείς σχετικά με την επάρκεια της δίαιτάς τους
• Να μπορεί να αξιολογεί τις «παράδοξες» δίαιτες και τις δημοφιλείς διατροφικές πρακτικές
• Να μπορεί να απαντά συνήθεις διατροφικές ερωτήσεις των ασθενών
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Βασικές αρχές διατροφής
[αρχές, ομάδες τροφίμων, διατροφική/ανθρωπομετρική αξιολόγηση, λήψη διατροφικού ιστορικού, εκτίμηση κατάστασης θρέψης]
Διατροφή σε Υγιείς –1
[ενήλικες, υπερήλικες, παιδιά, έφηβοι, γυναίκες προ/μετα εμμηνόπαυση, κυοφορούσες, θηλάζουσες, νεογνά]
Αλληλεπιδράσεις Φαρμάκων και Διατροφής
[επίδραση του φαρμάκου στην πρόσληψη, στην απορρόφηση, στο μεταβολισμό, στις βιταμίνες, καθώς και της τροφής στην απορρόφηση, απέκκριση, διαθεσιμότητα και μεταβολισμό του φαρμάκου]
Διατροφή σε Καρδιαγγειακά νοσήματα
[Αθηρωμάτωση, Αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμίες, πρόληψη – Μεσογειακή Δίαιτα]
Διατροφή στο Σακχαρώδη Διαβήτη
[Τύπου Ι, ΙΙ, ινσουλινοαντίσταση, διατροφική επιμόρφωση διαβητικού ασθενούς, διαχείριση υπερ/υπογλυκαιμιών]
Διατροφή σε παθήσεις του ΓΕΣ-1 και νεφρών
[ήπαρ, πάγκρεας, χοληδόχος κύστη, νεφρική ανεπάρκεια]
Διατροφή σε παθήσεις του ΓΕΣ-2
[έλκη, κοιλιοκάκη, κολίτιδα, Ca ΓΕΣ, διάρροια, δυσκοιλιότητα. ΣΕΕ]
Διατροφή σε Νεοπλάσματα
[ως παράγοντας έκλυσης ή πρόληψης, επίπτωση του καρκίνου, επίπτωση της θεραπείας, στρατηγικές διατροφικής υποστήριξης]
Διατροφή σε Μεταβολικό Στρες
[σήψη, τραύμα, έγκαυμα, χειρουργείο, εντερική- παρεντερική διατροφή, διατροφή στη Μ.Ε.Θ.]
Διατροφή σε ειδικές καταστάσεις
[βουλιμία, ανορεξία, μεταβολικά νοσήματα, ρευματικά νοσήματα, νευρολογικά νοσήματα, αλλεργίες, δυσανεξίες, μεταμοσχεύσεις]
Διατροφή και Παχυσαρκία
[διατροφική διαχείριση, οδηγίες πρόληψης, στρατηγικές αντιμετώπισης]
Παρουσίαση Εργασιών
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
Δραστηριότητες Φόρτος Εργασίας ECTS Ατομικά Ομαδικά Erasmus
Διαλέξεις
Σεμινάρια
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων
Σύνολο
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Προφορική Εξέταση (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1. Αρχές Κλινικής Διατροφής, Τύπος: Σύγγραμμα, L Sobotka, S. Allison, A.Forbes A, O. Ljungqvist, R. Meier, M. Pertkiewicz, P. Soeters, 2012, ΜΙΧΑΗΛ ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ, ISBN: 978-960-93-4273-5
2. ΑΡΧΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ, Τύπος: Σύγγραμμα, ΜΙΧΑΗΛ Κ. ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΛ. ΚΟΥΒΕΛΑΣ, 2007, ΜΙΧΑΗΛ ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ, ISBN: 978-960-98037-1-7
Τελευταία Επικαιροποίηση
03-06-2015

Επικοινωνία

Γραμματεία Τμήματος Ιατρικής T.K. 54124 Θεσσαλονίκη
 

Συνδεθείτε

Το τμήμα Ιατρικής στα social networks.
Ακολουθήστε μας ή συνδεθείτε μαζί μας.