Μάθημα

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ 2

Πληροφορίες Μαθήματος

Τίτλος ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ 2 / Microbiology 2
Κωδικός ΙΑ0298
Σχολή Επιστημών Υγείας
Τμήμα Ιατρικής
Κύκλος / Επίπεδο 1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος Διδασκαλίας Εαρινή
Κατάσταση Ενεργό
Course ID 200000296

Πρόγραμμα Σπουδών

: ΠΠΣ Τμήματος Ιατρικής (2014-σήμερα)

Κατεύθυνση Τύπος Παρακολούθησης Εξάμηνο Έτος ECTS
Κορμός Υποχρεωτικό Κορμού 6 3 4

Πρόγραμμα Σπουδών

: ΠΠΣ Τμήματος Ιατρικής (2013-2014)

Κατεύθυνση Τύπος Παρακολούθησης Εξάμηνο Έτος ECTS
Κορμός Υποχρεωτικό Κορμού 6 3 4

Πρόγραμμα Σπουδών

: ΠΠΣ Τμήματος Ιατρικής (2012-2013)

Κατεύθυνση Τύπος Παρακολούθησης Εξάμηνο Έτος ECTS
Κορμός Υποχρεωτικό Κορμού 6 3 4

Πρόγραμμα Σπουδών

: ΠΠΣ Τμήματος Ιατρικής (2011-2012)

Κατεύθυνση Τύπος Παρακολούθησης Εξάμηνο Έτος ECTS
ΚΟΡΜΟΣ Υποχρεωτικό Κορμού 6 3 4

Πρόγραμμα Σπουδών

: ΠΠΣ Τμήματος Ιατρικής (2010-2011)

Κατεύθυνση Τύπος Παρακολούθησης Εξάμηνο Έτος ECTS
ΚΟΡΜΟΣ Υποχρεωτικό Κορμού 6 3 4

Πρόγραμμα Σπουδών

: ΠΠΣ Τμήματος Ιατρικής (2009-2010)

Κατεύθυνση Τύπος Παρακολούθησης Εξάμηνο Έτος ECTS
ΚΟΡΜΟΣ Υποχρεωτικό Κορμού 6 3 4

Πληροφορίες Τάξης

Τίτλος ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ 2
Ακαδημαϊκό Έτος 2015 – 2016
Περίοδος Τάξης Εαρινή
Διδάσκοντες
Class ID
600017743
Τμήμα Διδάσκοντες
1. Α΄ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Τιμολέων-Αχιλλέας Βυζαντιάδης, Νικόλαος Μαλισιόβας, Άννα Παπά-Κονιδάρη
2. Β΄ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γεωργία Γκιούλα, Μαρία Εξηντάρη, Αγγελική Μελίδου
Τύπος Μαθήματος
 • ΥποβάθρουΤα μαθήματα εκείνα που, αν και δεν αναφέρονται άμεσα στην επιστήμη που θεραπεύει το Πρόγραμμα Σπουδών, ωστόσο αποτελούν αναγκαία προϋπάρχουσα επιστημονική γνώση για να μπορέσει κάποιος να αντιληφθεί θέματα άμεσα εντασσόμενα σ' αυτήν. Συνήθως διδάσκονται στα πρώτα εξάμηνα σπουδών. Παραδείγματα τέτοιων μαθημάτων είναι τα Στατιστική στη Βιολογία, η Φυσικοχημεία κα.
 • Επιστημονικής ΠεριοχήςΠρόκειται για τα μαθήματα εκείνα που αναφέρονται σε γνωστικά πεδία που εντάσσονται άμεσα στο επιστημονικό αντικείμενο του Προγράμματος Σπουδών. Συνήθως διδάσκονται από το δεύτερο εξάμηνο των σπουδών και μετά, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται η ένταξή τους και στο πρώτο. Παραδείγματα τέτοιων μαθημάτων είναι η Φυσιολογία φυτών, η Βιολογία κυττάρου κα.
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Προαπαιτούμενα Μαθήματα
 • ΙΑ0241 ΑΓΓΛΙΚΑ 1 (1/2)
 • ΙΑ0242 ΑΓΓΛΙΚΑ 2 (2/2)
 • ΙΑ0306 ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ Ι (ΑΓΓΛΙΚΑ)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Oι στόχοι του μαθήματος είναι η πλήρης κατανόηση των σπουδαιότερων ιών, παρασίτων και μυκήτων που προκαλούν λοιμώξεις στον άνθρωπο καθώς επίσης και η ειδική εργαστηριακή διάγνωση αυτών.
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
 • Αυτόνομη εργασία
 • Ομαδική εργασία
Περιεχόμενο Μαθήματος
1) Γενικές ιδιότητες των ιών, κατασκευή του σωματιδίου του ιού, Ταξινόμηση των ιών, Καλλιέργεια των ιών, Αναπαραγωγή των ιών σε ζώντα κύτταρα, Επίδραση φυσικών και χημικών παραγόντων στους ιούς, Δράση αντιβιοτικών και χημειοθεραπευτικών στους ιούς, Ανοσία στις λοιμώξεις από ιούς, Εργαστηριακή Διάγνωση Ιώσεων, Ιοί Picorna, Oικογένεια Reoviridae, Oικογένεια των ιών Toga-Flavi-Arena-Benya-Filo, Βλεννοϊοί, Παραβλενοϊοί, Ιοί Corona, Ραβδοϊοί, Ρετροϊοί, Ιοί Ηπατίτιδας, Παρβοϊοί, Αδενοϊοί, Ερπητοϊοί, Ιοί Ευλογιάς, Oγκογόνοι ιοί, Βακτηριοφάγοι, Prions, Σπογγιόμορφες εγκεφαλοπάθειες. 2) Χαρακτηριστικά των πρωτοζώων, Πολυκυτταρικά παράσιτα, Αρθρόποδα, Σπορόζωα (Πλασμώδια, Τοξόπλασμα, Κρυπτοσπορίδιο), Αμοιβάδες, Μαστιγοφόρα και Βλεφαριδοφόρα του εντέρου και του κόλπου, Μαστιγοφόρα του αίματος και των ιστών, Νηματώδεις του εντέρου, Νηματώδεις των ιστών, Κεστώδεις, Τρηματώδεις. 3) Γενικά περί μυκήτων, ταξινομική και μορφολογική κατάταξη, τρόπος αναπαραγωγής και προσβολής του ανθρώπινου οργανισμού. Κάντιντα, Ασπέργιλλος, Κρυπτόκοκκος, αλλά αναδυόμενα αίτια ευκαιριακών μυκητιακών λοιμώξεων. Πρωτοπαθώς παθογόνοι μύκητες. Γενικά χαρακτηριστικά δερματομυκητιάσεων. Εργαστηριακή διάγνωση και αντιμυκητιακή θεραπεία, ιδίως των συμπτωματικών και των εν βάθει μυκητιάσεων.
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Σημειώσεις
 • Διαφάνειες
 • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Εργαστηριακή Εκπαίδευση
Περιγραφή
Όλα τα μαθήματα γίνονται με παρουσίαση σε μορφή PowerPoint.
Οργάνωση Μαθήματος
Δραστηριότητες Ώρες ΔιδασκαλίαςΣυνολικός για το εξάμηνο χρόνος απασχόλησης των φοιτητών στην τάξη, το εργαστήριο, το πεδίο κλπ. Δεν συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος προσωπικής μελέτης των φοιτητών. Φόρτος ΕργασίαςΣυνολικές για το εξάμηνο ώρες που πρέπει να αφιερώσουν οι φοιτητές για την αντίστοιχη μαθησιακή δραστηριότητα. Συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος στην τάξη, το εργαστήριο, το πεδίο κλπ. Πιστωτικές ΜονάδεςΟι πιστωτικές μονάδες (ECTS) της αντίστοιχης μαθησιακής δραστηριότητας. Κάθε πιστωτική μονάδα αντιστοιχεί σε 25 με 30 ώρες φόρτου εργασίας των φοιτητών. ΑτομικάΓια τη μαθησιακή δραστηριότητα δεν απαιτείται συνεργασία μεταξύ των φοιτητών ΟμαδικάΓια τη μαθησιακή δραστηριότητα οι φοιτητές συνεργάζονται σε ομάδες ErasmusΗ μαθησιακή δραστηριότητα προσφέρεται στους φοιτητές των προγραμμάτων ανταλλαγής
Διαλέξεις 30
Εργαστηριακή Άσκηση 10
Φροντιστήριο 8
Σύνολο 48
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (ΣυμπερασματικήΗ συμπερασματική αξιολόγηση (για βαθμολόγηση) αναφέρεται στην αξιολόγηση της μάθησης και εκφράζει την ανάπτυξη που παρουσίασαν οι φοιτητές στο πλαίσιο του μαθήματος.)
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (ΣυμπερασματικήΗ συμπερασματική αξιολόγηση (για βαθμολόγηση) αναφέρεται στην αξιολόγηση της μάθησης και εκφράζει την ανάπτυξη που παρουσίασαν οι φοιτητές στο πλαίσιο του μαθήματος.)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1. «Ιατρική Μικροβιολογία», των Murray PR., Rosenthal KS., Pfaller MA., μεταφρασμένο, 6η έκδοση 2009, εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε
2. Ι.Κ. Παπαπαναγιώτου, Β. Κυριαζοπούλου-Δαλαΐνα, Ιατρική Μικροβιολογία & Ιολογία, University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2004.
Τελευταία Επικαιροποίηση
17-02-2014

Επικοινωνία

Γραμματεία Τμήματος Ιατρικής T.K. 54124 Θεσσαλονίκη
 

Συνδεθείτε

Το τμήμα Ιατρικής στα social networks.
Ακολουθήστε μας ή συνδεθείτε μαζί μας.