Μαριάνθη Γεωργίτση

Εικόνα Μαριάνθη Γεωργίτση

Γνωστικό αντικείμενο: 

Ιατρική Βιολογία - Ιατρική Γενετική
Εκπαίδευση

 

Σύντομο βιογραφικό: 

 
Καλωσορίσατε στη σελίδα!
 
Ονομάζομαι Γεωργίτση Μαριάνθη και είμαι Βιολόγος με ειδικότητα στη Γενετική Ανθρώπου. Υπήρξα αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας (http://www.bio.auth.gr/) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2004), αφού προηγουμένως έζησα για ένα εξάμηνο την καταπληκτική εμπειρία φοίτησης στο Umeå University της Σουηδίας (http://www.medbio.umu.se) (2002) με το πρόγραμμα Erasmus. Από το 2008 είμαι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος με τιμητική διάκριση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, στη Φινλανδία (https://www.helsinki.fi/en/faculty-of-medicine), όπου πέρασα τέσσερα εξαιρετικά εποικοδομητικά χρόνια δουλεύοντας και μελετώντας σκληρά στο Biomedicum Helsinki (http://www.biomedicum.fi). Το διδακτορικό μου είχε θέμα τη γενετική βάση του καρκίνου και, συγκεκριμένα, τη γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη αδενωμάτων της υπόφυσης που οδηγούν σε ακρομεγαλία και γιγαντισμό, μελέτη που οδήγησε στην ανακάλυψη ενός νέου ογκοκατασταλτικού γονιδίου, του AIP (Aryl Hydrocarbon Receptor Interacting Protein). Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών μου σπουδών υπήρξα υπότροφος των Ιδρυμάτων Μποδοσάκη (2005-2007) και Αλέξανδρος Ωνάσης (2007-2008). Εξεταστής της διδακτορικής διατριβής μου ήταν ο Δρ. Κωνσταντίνος Α. Στρατάκης, MD, DMSci από το National Institutes of Health, Bethesda, Maryland (https://science.nichd.nih.gov/confluence/display/segen/Home).
 
Το 2009 εργάστηκα ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Erasmus Medical Center (https://www.erasmusmc.nl/cellbiology), στο πολυπολιτισμικό Ρότερνταμ της Ολλανδίας, με υποτροφία του European Molecular Biology Organization (EMBO). Η μελέτη στην οποία συμμετείχα κατέδειξε το ρόλο του ερυθροποιητικού μεταγραφικού παράγοντα KLF1 στη ρύθμιση της έκφρασης των γονιδίων της γ-σφαιρίνης και στην αποσαφήνιση ενός μηχανισμού Κληρονομικής Παραμονής της Εμβρυϊκής Αιμοσφαιρίνης στους ενήλικες. Από το 2010 μέχρι το 2013, εργάσθηκα ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας & Ανοσολογίας (ΕΜΒΙΑ) του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών (http://www.pharmacy.upatras.gr/), με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και κατόπιν συμμετείχα σε δύο Ευρωπαϊκά έργα FP7. Η έρευνα στο ΕΜΒΙΑ εστίαζε στην κατανόηση της γενετικής βάσης της διαφορικής ανταπόκρισης ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή (φαρμακογονιδιωματική), στη μοριακή γενετική βάση σπάνιων νοσημάτων (ALS, myasthenia), καθώς και στη δημιουργία και επιμέλεια γενετικών βάσεων δεδομένων. Το 2013 μετέβην στην Αλεξανδρούπολη, στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής (ΤΜΒΓ) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (https://www.mbg.duth.gr/), για να εργασθώ ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια σε Ευρωπαϊκά (FP7, Marie-Curie ITN) και Εθνικά έργα (ΘΑΛΗΣ, Διμερής Συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, Μελέτες Ιδρύματος Λάτση), αλλά και λαμβάνοντας υποτροφία για αριστεία στη μεταδιδακτορική έρευνα από το ΙΚΥ (Πρόγραμμα SIEMENS). Από το 2013 μέχρι σήμερα, εκπονώ και συμμετέχω σε μελέτες σχετικές με τη γενετική βάση πολυπαραγοντικών νοσημάτων σε γονιδιωματικό και μεταγραφικό επίπεδο, όπως το νευροαναπτυξιακό Σύνδρομο Τουρέτ, η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας, η Ειδική Διαταραχή της Μάθησης, ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2, και αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η μυασθένεια.
 
Απέκτησα διδακτική εμπειρία αρχικά στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών ως διδάσκουσα στη βαθμίδα του Λέκτορα με το πρόγραμμα ΠΔ407/80 (Κυτταρική Βιολογία, Μοριακή Βιολογία-Γενετική, Φαρμακευτική Βιοτεχνολογία) και κατόπιν στο ΤΜΒΓ του ΔΠΘ (Γενετική Ι, Γενετική Πληθυσμών & Εξέλιξη). Το 2011 εξελέγην Λέκτορας Γενικής Βιολογίας-Γενετικής στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, ωστόσο διορίσθηκα το 2014. Από το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012, συμμετέχω στη διδασκαλία των μαθημάτων της Ιατρικής Βιολογίας (Α’ εξάμηνο) και Ιατρικής Γενετικής (Δ' εξάμηνο) των Τμημάτων Ιατρικής και Οδοντιατρικής ΑΠΘ, στο επιλεγόμενο μάθημα Κλινικής Γενετικής (Θ' εξάμηνο), καθώς και σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΑΠΘ και ΔΠΘ. Το 2016 εξελίχθηκα στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας (επί θητεία) με γνωστικό αντικείμενο Ιατρική Βιολογία-Ιατρική Γενετική, ενώ από τον Ιούνιο 2020 είμαι μόνιμο μέλος ΔΕΠ στην ίδια βαθμίδα.
 
To 2012 η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO μου έκανε την εξαιρετική τιμή να μου απονείμει το βραβείο της L’ORÉAL-UNESCO «Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη», στο πεδίο των Βιοεπιστημών, μαζί με ακόμη δύο εξαιρετικές συναδέλφους (https://www.womeninscience.gr/el/vravevmenes). Από το 2006 μέχρι σήμερα είχα συμμετοχή στην εκπόνηση ερευνητικής εργασίας και τη συγγραφή 47 επιστημονικών άρθρων σε περιοδικά με υψηλό δείκτη απήχησης (Science, Nature Genetics, PNAS, Nucleic Acids Research, Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, Journal of Medical Genetics, Genomics, και άλλα). Διατηρώ την ελπίδα πως θα έρθουν και άλλες μέρες επιστημονικής καταξίωσης μέσα από την αφοσίωση, τη σκληρή δουλειά και την αγάπη για το επάγγελμα του ακαδημαϊκού δασκάλου και ερευνητή, παρά τις δυσκολίες. Για να παραφράσω τη γνωστή ρήση του Thomas Edison (ca. 1903) ... “Science is 1% inspiration and 99% perspiration”.

Επικοινωνία

Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστημιούπολη ΑΠΘ, T.K. 54124, Θεσσαλονίκη
 

Συνδεθείτε

Το τμήμα Ιατρικής στα κοινωνικά δίκτυα.
Ακολουθήστε μας ή συνδεθείτε μαζί μας.