Εργαστήριο Φυσιολογίας

Γενικά στοιχεία:
Το Εργαστήριο Φυσιολογίας ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1981, ως έκτακτη αυτοτελής έδρα Πειραματικής Φυσιολογίας. Πρώτη διευθύντρια του εργαστηρίου διορίσθηκε η καθηγήτρια Α. Μαδένα-Πυργάκη, η οποία εγκαταστάθηκε σε χώρους του 1ου ορόφου του κτιρίου της Ιατρικής Σχολής και υλοποίησε την πρόταση του Ιατρικού Τμήματος για την ίδρυση αυτού του εργαστηρίου. Μετά την συνταξιοδότηση της, την 31η/08/1992, τη διεύθυνση του εργαστηρίου ανέλαβε η τότε Αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθηγήτρια Ολυμπία Γκίμπα-Τζιαμπίρη. Από την 1η Σεπτεμβρίου 2007, τη διεύθυνση του Εργαστηρίου ανέλαβε η καθηγήτρια Μαρία Αλμπάνη, μετέπειτα αναπληρώτρια Προέδρου του Τμήματος Ιατρικής, κατά τη διεύθυνση της οποίας το 2007 αποφασίσθηκε, η μετονομασία της έκτακτης αυτοτελούς έδρας Φυσιολογίας σε Εργαστήριο Φυσιολογίας.
Το εργαστήριο Φυσιολογίας διαθέτει μονάδα νευροφυσιολογίας, μοριακών τεχνικών, πόνου, οπτικών καταγραφών και ιστοτεχνολογίας. Το εργαστήριο διαθέτει επίσης αδειοδοτημένο χώρο φιλοξενίας ζώων και διενέργειας πειραμάτων .
Διδακτικό έργο:
Σε προπτυχιακό επίπεδο, το εργαστήριο διεξάγει τη διδασκαλία των εργαστηριακών ασκήσεων των τριών κύκλων του μαθήματος της Φυσιολογίας για τους φοιτητές της Ιατρικής και της Οδοντιατρικής (Γενική φυσιολογία, Φυσιολογία 1 και Φυσιολογία 2), ενώ, σε συνεργασία με το εργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας πραγματοποιούνται τα αντίστοιχα μαθήματα του αμφιθεάτρου, καθώς επίσης και τα μαθήματα Φυσιολογίας Ι και ΙΙ του τμήματος της Φαρμακευτικής. Επιπλέον, διεξάγεται η διδασκαλία των επιλεγόμενων μαθημάτων της Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας, της Βιοχημείας και Φυσιολογίας της Σωματικής άσκησης και της Αναγεννητικής Ιατρικής.
Σε μεταπτυχιακό επίπεδο, το Εργαστήριο συμμετέχει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΠΡΟΜΕΣΙ και ΠΡΟΜΕΣΙΠ, στο αγγλόφωνο πρόγραμμα Medical Research Methodology καθώς και σε επιμέρους μαθήματα άλλων προγραμμάτων
Ενδεικτικά ερευνητικά προγράμματα:
2020 – 2023. 1η Προκήρυξη Ερευνητικών Έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση των μελών ΔΕΠ και ερευνητών/τριών και την προμήθεια ερευνητικού εξοπλισμού μεγάλης αξίας. “Οπτογενετική λειτουργική χαρτογράφηση της περιοχής CA1 του ιππόκαμπου ποντικών με γενετικά κωδικοποιημένους δείκτες δυναμικού.” OUTMAtcH, HFRI-FM17-286.
2016 – 2018. Ελληνική και Διεθνής Εταιρεία Μοριακά Στοχευμένων & Εξατομικευμένων θεραπειών. “Εναλλακτικές οδοί μεταγωγής ενδοκυττάριου σήματος: Μελέτη με ευαίσθητους στο φως υποδοχείς του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα.” 93092
“Cross border stem cell regenerative medicine center REMEDIC” «Greece – the former Yugoslav Republic of Macedonia IPA Cross-Border Programme 2007-2013»
URL: www.remedicproject.eu