Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών

Eπισπεύδον τμήμα: Ιατρική

ΔΠΜΣ "Άθληση και Υγεία"

Τo Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Άθληση και Υγεία» (Τμήμα Ιατρικής και ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ) έχει ως σκοπό τη μελέτη και την έρευνα των προσαρμογών και εφαρμογών της άσκησης στην ανθρώπινη απόδοση μέσα από δύο γνωστικές κατευθύνσεις: • Αθλητιατρική • Άσκηση και Σωματική Υγεία Ορισμένα από τα αντικείμενα διδασκαλίας είναι η πρόληψη, αξιολόγηση και αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων, καρδιοαναπνευστικών και παθολογικών παθήσεων, η μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης, η θεραπευτική γυμναστική και η διαχείριση του μυοσκελετικού πόνου μέσω προγραμμάτων άσκησης.

ΔΠΜΣ "Βιοϊατρική Μηχανική"

Το Δ.Π.Μ.Σ. στη Βιοϊατρική Μηχανική καλύπτει μια ευρεία έκταση γνωστικών αντικειμένων που σχετίζονται με τη βιοϊατρική τεχνολογία και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: την Εμβιομηχανική, τα Βιοϋλικά, την καταγραφή, επεξεργασία και ανάλυση Ιατρικών Σημάτων/Εικόνων, την Κλινική Μηχανική, την Ιατρική Ρομποτική, τις Τεχνολογίες Αποκατάστασης, τη Νανοϊατρική, την Εξατομικευμένη Ιατρική, τη Φαρμακομηχανική, τη Βιοπληροφορική, τη Νευρομηχανική, την ανάλυση βιοϊατρικών δεδομένων με τεχνικές Μηχανικής Μάθησης και τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ιατρική διάγνωση.

ΔΠΜΣ "Βλαστοκύτταρα και Αναγεννητική Ιατρική"

Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βλαστοκύτταρα και Αναγεννητική Ιατρική» λειτουργεί από το εαρινό εξάμηνο του 2020 και προσφέρει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στον τομέα της έρευνας και των εφαρμογών των βλαστοκυττάρων στις διάφορες ιατρικές ειδικότητες. Τα θέματα που διδάσκονται καλύπτουν την προέλευση και βιολογία των βλαστοκυττάρων, το συνδυασμό τους με βιοϋλικά και ικριώματα, την απομόνωση και κρυοσυντήρηση τους, μεθόδους ποιοτικού ελέγχου, το ρόλο τους στις μεταμοσχεύσεις και στην βελτίωση της βιωσιμότητας των μοσχευμάτων και τις εφαρμογές σε διάφορες ιατρικές ειδικότητες.

ΔΠΜΣ "Διοίκηση και Οργάνωση Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας"

Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.), οργανώνουν και λειτουργούν το Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) με τίτλο: «Διοίκηση και Οργάνωση Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας». Αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ. είναι η εκπαίδευση στη διοίκηση και οργάνωση υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας, με βάση τις σύγχρονες αρχές του Management. Σκοπός του Προγράμματος είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή της γνώσης και της έρευνας στα παραπάνω επιστημονικά πεδία αλλά και ο εφοδιασμός των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών με εξειδικευμένες γνώσεις σε αυτά, με στόχο την πληρέστερη προετοιμασία τους για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Οι σπουδές διαρκούν δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα (Συνολικά 75 ECTS) και οι φοιτητές εκπονούν τη μεταπτυχιακή εργασία τους κατά τη θερινή περίοδο του δεύτερου εξαμήνου σπουδών.

ΔΠΜΣ "Εφαρμογή Ενδοσκοπικών Χειρουργικών Τεχνικών στη Γυναικολογία"

To Αγγλόφωνο ΔΠΜΣ “Εφαρμογή των Ενδοσκοπικών Χειρουργικών Τεχνικών στην Γυναικολογία” του Τμήματος Ιατρικής, Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης φιλοδοξεί να προσφέρει στους φοιτητές επικαιροποιημένες γνώσεις για την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική και την εφαρμογή της στη διάγνωση και θεραπεία γυναικολογικών παθήσεων. Το ΔΠΜΣ έχει διάρκεια 2 ακαδημαϊκά εξάμηνα ενώ για την απόκτηση του Διπλώματος απαιτούνται συνολικά εβδομήντα πέντε (75) πιστωτικές μονάδες (ECTS).

ΔΠΜΣ "Ιατρική Ακριβείας - Μεταφραστική Έρευνα και Θεραπευτική"

Το Τμήμα Ιατρικής και το Τμήμα Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, οργανώνουν και λειτουργούν από το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Ιατρική ακριβείας - Μεταφραστική Έρευνα και Θεραπευτική». Το Δ.Π.Μ.Σ. αποσκοπεί στην εκπαίδευση και εξοικείωση των επαγγελματιών του χώρου της υγείας στις αρχές της σύγχρονης ιατρικής πρακτικής και φαρμακευτικής αγωγής για την εξατομίκευση των δοσολογικών σχημάτων, μέσα από την κατανόηση και την αξιοποίηση μοριακών και γονιδιωματικών πληροφοριών που εμπλέκονται στην εμφάνιση της διαφορικής φαρμακολογικής απόκρισης των ατόμων στα φάρμακα. Παράλληλα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στη σύνδεση της βασικής κλινικής και μεταφραστικής έρευνας με την παροχή υπηρεσιών υγείας, την παραγωγική διαδικασία ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων στον ιατροφαρμακευτικό χώρο σε σχέση με τη μοριακή διάγνωση και την ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων.

ΔΠΜΣ "Ιστορία της Ιατρικής και Βιολογική Ανθρωπολογία: Υγεία, νόσος και φυσική επιλογή"

Διιδρυματικό με τη συμμετοχή του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Σκοπός του ΔΠΜΣ είναι η μελέτη της εξέλιξης της ιατρικής και της ένταξής της σε ευρύτερο κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο. Αποκαλύπτονται οι καθοριστικοί παράγοντες της υγείας και της νόσου μέσω έρευνας σε κοινωνικό και επιστημονικό επίπεδο, τόσο σε επιδημικές όσο και σε χρόνιες νόσους. Διασαφηνίζεται πώς η μελέτη της ιστορίας μπορεί να βοηθήσει στην εκλεπτυσμένη κατανόηση ευρέως φάσματος ερωτημάτων και διλημμάτων της σύγχρονης ιατρικής. Η εκπαίδευση αφορά σε δύο βασικές κατευθύνσεις: Ιστορία της Ιατρικής και Βιολογική Ανθρωπολογία.

ΔΠΜΣ "Κριτική Σκέψη και Ήπιες Δεξιότητες (soft skills) στις Βιοϊατρικές και Κοινωνικές Επιστήμες"

«Κριτική σκέψη και ήπιες δεξιότητες (soft skills) στις Βιοϊατρικές και Κοινωνικές Επιστήμες» είναι ο τίτλος του νέου Διαπανεπιστημιακού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) που διοργανώνεται από το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΠΔΜ. Στόχος του ΔΠΜΣ είναι η ενδυνάμωση και επαγγελματική ανάπτυξη των επιστημόνων των Βιοϊατρικών Επιστημών σε τομείς προσωπικότητας και επικοινωνίας στον χώρο εργασίας τους - καλλιέργεια υψηλών νοητικών λειτουργιών, ανάπτυξη δεξιοτήτων με αξιακές, συναισθηματικές και διαπροσωπικές διαστάσεις, εφαρμογή γνώσεων σε εξειδικευμένα πεδία κ.λπ. - προκειμένου οι ίδιοι να ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη επάρκεια στις υψηλές απαιτήσεις του λειτουργήματός τους και στις εξελίξεις της εποχής.

ΔΠΜΣ "Νευροανοσολογία"

Τα Τμήματα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, συνδιοργανώνουν και λειτουργούν από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: «Νευροανοσολογία». Το αντικείμενο του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι η εξειδίκευση στη Νευροανοσολογία. Σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι: • η απόκτηση γνώσεων Βασικών Νευροεπιστημών και Ανοσολογίας • η εκπαίδευση στην Κλινική Ανοσολογία με ιδιαίτερη έμφαση στα Νευρολογικά Νοσήματα και στις εργαστηριακές μεθόδους κλινικής διερεύνησης και έρευνας της Νευροανοσολογίας.

ΔΠΜΣ "Νευροεπιστήμες και Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα"

Ο σχεδιασμός του προγράμματος ανέκυψε λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης εμφάνισης των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων στη σύγχρονη εποχή και της ανακύπτουσας ανάγκης για περαιτέρω έρευνα και επαγγελματική κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας. Ο σκοπός του είναι η προαγωγή της γνώσης σχετικά με τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα, καθώς και η προώθηση της έρευνας για τη μελέτη και τη θεραπευτική τους αντιμετώπιση. Μέσα από τη διεπιστημονική φύση του προτεινόμενου προγράμματος επιχειρείται μια συντονισμένη προσέγγιση από το σύνολο των επαγγελματικών υγείας, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ενιαίου θεραπευτικού πλάνου αντιμετώπισης της χρόνιας φύσης των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων.

ΔΠΜΣ "Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις: Δικαιική Ρύθμιση και Βιοηθική Διάσταση"

Ο κύκλος του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών των ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ & ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ & ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ Α.Π.Θ. (Δ.ΠΜΣ), διαρκεί 4 εξάμηνα. Μετά την επιτυχή εκπόνηση διπλωματικής εργασίας κατά το δ΄ εξάμηνο, οδηγεί σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Eιδίκευσης στις «Σύγχρονες Ιατρικές πράξεις: Δικαιική ρύθμιση και βιοηθική διάσταση».

ΔΠΜΣ "Υγεία και Περιβαλλοντικοί Παράγοντες"

Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σε συνεργασία με το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ) και το Τμήμα Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) οργανώνουν και λειτουργούν από το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019 Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) με τίτλο «ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ» («Health and Environmental Factors»). Διάρκεια σπουδών: 2 διδακτικά εξάμηνα (60 ECTS) και 1 εξάμηνο διπλωματική (30 ECTS) Διαδικασία επιλογής: Αίτηση & Συνέντευξη Έναρξη μαθημάτων: Οκτώβριος Επικοινωνία: Τηλ. 2310.999.338 email: bioethics@med.auth.gr

ΠΜΣ "Ανθρώπινη Αναπαραγωγή"

Το Π.Μ.Σ. "Ανθρώπινη Αναπαραγωγή" έχει ως στόχο να επεκτείνει τις γνώσεις των φοιτητών στο θέμα της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής. Οι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού θα μπορούν να εργαστούν σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές, που ειδικεύονται στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Το πρόγραμμα σπουδών είναι ένα πρόγραμμα που βασίζεται σε σύγχρονες μεθόδους. Επιπλέον, η απόκτηση αυτού του τίτλου σπουδών σας δίνει τη δυνατότητα για επιπλέον σπουδές ή για εμπλοκή στην ιατρική έρευνα.

ΠΜΣ "Δερματοσκόπηση"

Το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2021−2022 το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο «Δερματοσκόπηση». Το Πρόγραμμα έχει χρονική διάρκεια τριών (3) εξαμήνων. Τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών είναι υποχρεωτικά και διδάσκονται στο Α΄ και Β΄ εξάμηνο σπουδών, ενώ το Γ΄ εξάμηνο περιλαμβάνει την εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η παροχή εκπαίδευσης και επικαιροποιημένης θεωρητικής και πρακτικής γνώσης στο γνωστικό πεδίο της Δερματοσκόπησης. Ειδικότερα, το Πρόγραμμα προσφέρει στους εκπαιδευόμενους τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν τις δερματοσκοπικές δομές και πρότυπα, να αξιολογούν ορθά τη σημασία τους και να χρησιμοποιούν επωφελώς τη δερματοσκόπηση στην κλινική πράξη. Στο Πρόγραμμα γίνονται δεκτοί/ές ως μεταπτυχιακοί/κές φοιτητές/τριες, πτυχιούχοι των Πανεπιστημιακών Τμημάτων Ιατρικής της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Ειδικότερα το πρόγραμμα απευθύνεται σε ειδικευόμενους/ες και ειδικευμένους/ες ιατρούς Δερματολογίας, καθώς και σε ιατρούς εν αναμονή της ειδικότητας της Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας.

ΠΜΣ "Δημόσια Υγεία και Πολιτική Υγείας"

Το ΠΜΣ του Τμήματος Ιατρικής «Δημόσια Υγεία και Πολιτική Υγείας» («Public Health and Health Policy») έχει αντικείμενο την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και τη διεύρυνση της ερευνητικής δραστηριότητας στα αντικείμενα της Δημόσιας Υγείας και Πολιτικής Υγείας. Με στόχο την ανάλυση των παραγόντων που καθορίζουν το επίπεδο υγείας του πληθυσμού, παρέχονται γνώσεις στα αντικείμενα της επιδημιολογίας, βιοστατιστικής και προληπτικής στρατηγικής. Παράλληλα με την εμβάθυνση στην Πολιτική Υγείας αναπτύσσονται τα αντικείμενα της Πολιτικής Οικονομίας της Υγείας, της κοινωνιολογικής προσέγγισης της Υγείας και του σχεδιασμού των Υπηρεσιών Υγείας. Το ΠΜΣ έχει δύο ειδικεύσεις: • Δημόσια Υγεία (Public Health) και • Πολιτική Υγείας (Health Policy) Διάρκεια: 4 ακαδημαϊκά εξάμηνα (120 ECTS) Το ΠΜΣ είναι χωρίς δίδακτρα.

ΠΜΣ "Διαταραχή Ακουστικής Επεξεργασίας"

Το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ με τίτλο “Διαταραχή Ακουστικής Επεξεργασίας” έρχεται να καλύψει το εκπαιδευτικό κενό σε θέματα διάγνωσης και αντιμετώπισης προβλημάτων ακουστικής αντίληψης ανεξάρτητα από την ακουστική οξύτητα (ακουόγραμμα). Δείτε σύντομο ενημερωτικό βίντεο στο www.apdseminars.gr. Η εκπαίδευση αφορά δύο κατευθύνσεις. Η μία αφορά σε μη Ιατρούς και προσφέρει θεωρητικές και πρακτικά εφαρμόσιμες γνώσεις μέσα από εξατομικευμένη ακουστική εκπαίδευση σε άτομα με διαγνωσμένη Διαταραχή Ακουστικής Επεξεργασίας. Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά Ιατρούς παρέχοντας τις πλέον σύγχρονες ερευνητικές γνώσεις για ενεργητική διαγνωστική πρακτική μέσα από σταθμισμένα εργαλεία για την ελληνική πραγματικότητα. Το πρόγραμμα παρέχεται από μικρή ομάδα διδασκόντων με γνώσεις της τελευταίας πενταετίας για την αλληλεπίδραση της ακουστικής αντίληψης με τις νοητικές λειτουργίες (μνήμης, προσοχής) και πλαισιώνεται από αναγνωρισμένους καθηγητές του εξωτερικού. Ιστοσελίδα μεταπτυχιακού προγράμματος: www.apdmaster.gr.

ΠΜΣ "Εμβρυομητρική Ιατρική"

Το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης οργανλωνει και λειτουργεί το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εμβρυομητρικής Ιατρικής από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Το ΠΜΣ «Εμβρυομητρική Ιατρική» διαρκεί 3 εξάμηνα (90 ECTS). Μετά την επιτυχή εκπόνηση διπλωματικής εργασίας κατά το Γ΄ εξάμηνο, οδηγεί σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Εμβρυομητρική Ιατρική».

ΠΜΣ "Εξειδίκευση στη Νοσηλευτική των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας"

Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας οργανώνει και λειτουργεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: «Εξειδίκευση στην νοσηλευτική των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας» σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4957/2022. Αντικείμενο του Π.Μ.Σ. είναι η εξασφάλιση επιστημονικής επάρκειας των σπουδαστών και σπουδαστριών, η εξειδίκευση και η καλλιέργεια υψηλού επιπέδου δεξιοτήτων και γνώσεων στο γνωστικό αντικείμενο της Εντατικής Ιατρικής, η προώθηση της ακαδημαϊκής έρευνας, καθώς και η ανάδειξη νέας επιστημονικής γνώσης.

ΠΜΣ "Ερευνητική Μεθοδολογία στην Ιατρική και στις Επιστήμες Υγείας"

Το ΠΜΣ «Ερευνητική Μεθοδολογία στην Ιατρική και στις Επιστήμες Υγείας» διαρκεί 3 εξάμηνα (90 ECTS) με αντικείμενο την ειδίκευση στις μεθόδους και εφαρμογές της Ερευνητικής Μεθοδολογίας στην Ιατρική και στις Επιστήμες Υγείας σε δύο ειδικεύσεις: Βασικής Ιατρικής Έρευνας και Κλινικής Ιατρικής Έρευνας. Το ΠΜΣ είναι χωρίς δίδακτρα.

ΠΜΣ "Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Υγεία"

Αντικείμενο του Π.Μ.Σ. είναι η μελέτη, η έρευνα και η παροχή μεταπτυχιακής εκπαίδευσης σε όλους τους ψυχολογικούς παράγοντες που εμπλέκονται αποδεδειγμένα στην υγεία, ασθένεια, αλλά και τη φροντίδα υγείας. Σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή της επιστημονικής γνώσης στο πεδίο της αντιμετώπισης των ψυχολογικών παραγόντων που εμπλέκονται αποδεδειγμένα στην υγεία, η ανάπτυξη της σχετικής επιστημονικής έρευνας, και η παροχή αντίστοιχης μεταπτυχιακής εκπαίδευσης για την κάλυψη των αναγκών σε επιστημονικά στελέχη μεταπτυχιακού επιπέδου.

ΠΜΣ "Εφαρμοσμένη Διατροφή και Προαγωγή Υγείας"

Το Τμήμα Ιατρικής ανακοινώνει την έναρξη νέου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών (MSc) με τίτλο Εφαρμοσμένη Διατροφή και Προαγωγή Υγείας. Το ΠΜΣ παρέχει ειδίκευση σε δύο κατευθύνσεις: • Κλινική-Ιατρική Διατροφή • Διατροφή & Δημόσια Υγεία Οι διδάσκοντες είναι καθηγητές του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ. και άλλων Α.Ε.Ι./Τ.Ε.Ι., με σημαντική εμπειρία στα σχετικά πεδία και υψηλό επίπεδο κατάρτισης. Απευθύνεται σε απόφοιτους Α.Ε.Ι./Τ.Ε.Ι. -κυρίως επαγγελματίες υγείας και οι φοιτητές λαμβάνουν εξειδικευμένη και σε βάθος κατάρτιση στο πεδίο της Διατροφής και στην επιλεγόμενη κατεύθυνσή τους. Διάρκεια σπουδών: 2 διδακτικά εξάμηνα (60 ECTS) και 1 εξάμηνο διπλωματική (30 ECTS) Διαδικασία επιλογής: Αίτηση & Συνέντευξη Έναρξη μαθημάτων: Οκτώβριος

ΠΜΣ "Εφηβική Ιατρική και Φροντίδα Υγείας Εφήβων"

Το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης οργανώνει και λειτουργεί το ελληνόφωνο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Εφηβική Ιατρική & Φροντίδα Υγείας Εφήβων» («Adolescent Medicine and Adolescent Health Care»), ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αντικείμενο την υγεία του εφήβου. Το ΠΜΣ λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2020. Η διάρκεια σπουδών του ΠΜΣ είναι 3 ακαδημαϊκά εξάμηνα (συνολικά 90 ECTS). Η εισδοχή φοιτητών και η έναρξη του ΠΜΣ γίνεται κάθε Φεβρουάριο (εαρινό εξάμηνο). Το ΠΜΣ βασίζεται στην προτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για προτεραιοποίηση και έμφαση στην προαγωγή της υγείας κατά την εφηβική ηλικία, με στόχο την αναχαίτιση των δεικτών νοσηρότητας στην νεαρά ενήλικο ζωή. Ο σκοπός του ΠΜΣ είναι τριπλός και συνίσταται στην κατανόηση και αντιμετώπιση των πολύπλευρων σωματικών, ψυχικών, γνωσιακών και αναπτυξιακών προβλημάτων των εφήβων, στην προαγωγή της γνώσης και της έρευνας στο αντικείμενο της Εφηβικής Ιατρικής και Φροντίδας Υγείας των Εφήβων και στην ανάπτυξη στρατηγικών για τον σχεδιασμό, οργάνωση, δημιουργία και λειτουργία δομών υπηρεσιών Υγείας κατάλληλων για εφήβους. Αντικείμενο του ΠΜΣ αποτελεί η διεπιστημονική, μεταπτυχιακή εκπαίδευση, η προαγωγή της γνώσης και η ανάπτυξη της έρευνας στο αντικείμενο της Εφηβικής Ιατρικής και της Φροντίδας Υγείας των εφήβων. Το ΠΜΣ εστιάζει στην κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων της εφηβείας, στην προαγωγή του ολιστικού τρόπου προσέγγισης των εφήβων, στην πλαισίωση, οργάνωση, λειτουργία, αξιολόγηση και τον συντονισμό υπηρεσιών παροχής υγείας για εφήβους και τέλος στην ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευόμενων στην επιστημονική έρευνα με αντικείμενο την υγεία του εφήβου.

ΠΜΣ "Η αλληλεπίδραση ανοσιακού συστήματος και νεφρικής νόσου: Μεταφραστική και Κλινική προσέγγιση"

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Η αλληλεπίδραση ανοσιακού συστήματος και νεφρικής νόσου: Μεταφραστική και κλινική προσέγγιση» αποτελεί ένα πρωτοποριακό μεταπτυχιακό πρόγραμμα μελέτης σύγχρονων κλινικών και ερευνητικών θεμάτων Νεφρολογίας, Ανοσολογίας, Βιοχημείας, για την κατανόηση της αλληλεπίδρασης της νεφρικής λειτουργίας και του ανοσιακού συστήματος. Σκοπός του ΠΜΣ είναι η κατάρτιση και παραγωγή νέας γνώσης Ιατρών, Φαρμακοποιών, Βιολόγων, Βιοχημικών, Χημικών και Νοσηλευτών σε θέματα Κλινικής Νεφρολογίας, Ανοσολογίας, Βιοχημείας βιοτεχνολογίας και Μεταμόσχευσης νεφρού, όπως και τη γνωριμία με βασικές και προηγμένες εργαστηριακές μεθόδους, την εμβάθυνση σε μεθόδους βιοπληροφορικής, βιοστατιστικής, εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στην επεξεργασία δεδομένων. Η Διάρκεια σπουδών ορίζεται συνολικά σε 3 εξάμηνα: 2 διδακτικά εξάμηνα (60 ECTS), 1 εξάμηνο η διπλωματική εργασία (30 ECTS).

ΠΜΣ "Θεραπευτικές Επιλογές και Διαχείριση Επειγουσών Αγγειοχειρουργικών Παθήσεων"

Το Ιατρικό Τμήμα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οργανώνει και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2020 – 21 το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Θεραπευτικές Επιλογές και Διαχείριση Επειγουσών Αγγειοχειρουργικών Παθήσεων". Οι σπουδές στο Πρόγραμμα διαρκούν ένα πλήρες ακαδημαϊκό έτος και διαρθρώνονται σε δύο εξάμηνα, το χειμερινό και το εαρινό στα οποία διδάσκονται από (4) τέσσερα υποχρεωτικά θεωρητικά μαθήματα και (1) μία πρακτική κλινική άσκηση στο καθένα εξάμηνο, και στη θερινή περίοδο στην οποία εκπονείται η Πτυχιακή Διπλωματική Εργασία η οποία παρουσιάζεται στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους. Η επιτυχής φοίτηση στο Πρόγραμμα οδηγεί στη λήψη του Μεταπτυχιακού Διπλώματος το οποίο αντιστοιχεί σε 75 ECTS.

ΠΜΣ "Ιατρική Μηχανική και Πληροφορική (Medical Engineering and Informatics)"

Το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης οργανώνει και λειτουργεί το Αγγλόφωνο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Medical Engineering and Informatics (Ιατρική Μηχανική και Πληροφορική)» από τον Οκτώβριο του 2022. Η διάρκεια σπουδών είναι ένα ακαδημαϊκό έτος. 2 ακαδημαϊκά εξάμηνα συμπεριλαμβανομένης και της θερινής περιόδου για την εκπόνηση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (συνολικά 75 ECTS). Διεξαγωγή των μαθημάτων στην αγγλική γλώσσα. Διαδικασία επιλογής: Αίτηση & Συνέντευξη. Έναρξη μαθημάτων: Οκτώβριος.

ΠΜΣ "Ιατροδικαστική-Ψυχιατροδικαστική"

Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) οργανώνει και λειτουργεί το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο: «Ιατροδικαστική-Ψυχιατροδικαστική». Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των μεταπτυχιακών φοιτητών στις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις αναφορικά με την Ιατροδικαστική, Ψυχιατροδικαστική. Ο ανωτέρω σκοπός εκπληρώνεται μέσω της εκπαίδευσης όλων εκείνων των επαγγελματιών υγείας, των νομικών αλλά και των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας που σχετίζονται με την παρακολούθηση της σωματικής και ψυχικής υγείας των ατόμων και με αρμοδιότητα την εξασφάλιση της ειρηνικής και απρόσκοπτης κοινωνικής διαβίωσης των πολιτών.

ΠΜΣ "Καρδιονεφρομεταβολικά Νοσήματα: Η Σύνδεση της Τεκμηριωμένης Ιατρικής με την Ιατρική Ακριβείας"

Το Π.Μ.Σ.: "Καρδιονεφρομεταβολικά Νοσήματα: η σύνδεση της Τεκμηριωμένης Ιατρικής με την Ιατρική Ακριβείας" αποσκοπεί αφενός στην ανάδειξη της σημασίας της ολιστικής προσέγγισης και συνδυαστικής αντιμετώπισης των ασθενών με συνυπάρχοντα – περισσότερα του ενός- καρδιονεφρομεταβολικά νοσήματα και στην κατανόηση από μέρους των συμμετεχόντων των παθοφυσιολογικών σχέσεων που συνδέουν τις μεταβολικές, νεφρικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και αφετέρου στην ανάπτυξη από πλευράς τους της ικανότητας να συνδυάζουν τις νεότερες οδηγίες αντιμετώπισης και πρόληψης των συννοσηροτήτων αυτών και να εφαρμόζουν εξατομικευμένες στρατηγικές θεραπείας και πρόληψης, λαμβάνοντας υπόψιν την διαφορετικότητα του κάθε ατόμου όσον αφορά στα γονίδια, στο περιβάλλον και στον τρόπο ζωής του. Η διασύνδεση των καρδιονεφρομεταβολικών παθήσεων εκφραζόταν μέχρι στιγμής από την ενσωμάτωση στην φροντίδα των ασθενών των μη φαρμακολογικών παρεμβάσεων της δίαιτας και της άσκησης. Πρόσφατα, η διασύνδεση αυτή έχει αρχίσει να εκφράζεται και από φαρμακολογικούς παράγοντες, καθώς οι νεότερες κατηγορίες αντιδιαβητικών φαρμάκων (GLP-1RA και SGLT-2i) εμφανίζουν καρδιοπροστατευτικές ή/και νεφροπροστατευτικές ιδιότητες, σε τέτοιο βαθμό ώστε να δοκιμάζονται για αυτές και σε μη διαβητικούς πληθυσμούς. Όλο και περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η εποχή είναι η πλέον κατάλληλη για την επίσημη ανάμειξη/διασύνδεση του σακχαρώδη διαβήτη με την καρδιαγγειακή και νεφρική υγεία. Επιπλέον, οι πρόσφατες εξελίξεις στις τεχνολογίες omic και η αυξανόμενη διαθεσιμότητα δεδομένων υγείας που λαμβάνονται μέσω μοριακών ελέγχων, απεικονιστικών μεθόδων και βιοχημικών δεικτών, έχουν δώσει νέες ευκαιρίες για το σχεδιασμό και την εφαρμογή νέων θεραπειών βασιζόμενων στις αρχές της ιατρικής ακριβείας.

ΠΜΣ "Κλινική και Βιομηχανική Φαρμακολογία - Κλινική Τοξικολογία"

Τα Εργαστήρια Κλινικής Φαρμακολογίας και Ιατροδικαστικής Τοξικολογίας, του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ σχεδίασαν και προσφέρουν ένα καινοτόμο, διεπιστημονικό και τεχνοκρατικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών υψηλού επιπέδου και απαιτήσεων με τίτλο: «Κλινική & Βιομηχανική Φαρμακολογία - Κλινική Τοξικολογία». Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο «Κλινική και Βιομηχανική Φαρμακολογία - Κλινική Τοξικολογία», στις εξής ειδικεύσεις: 1. Κλινική Φαρμακολογία και Φαρμακευτική Ιατρική 2. Βιομηχανική Φαρμακολογία 3. Κλινική Τοξικολογία Διδάσκεται από καθηγητές του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και άλλων Α.Ε.Ι./Τ.Ε.Ι., στελέχη του Ε.Ο.Φ. & του Ε.Μ.Α. και εξειδικευμένους επιστήμονες της φαρμακοβιομηχανίας. Απευθύνεται σε απόφοιτους Α.Ε.Ι./Τ.Ε.Ι. με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κλινική Φαρμακολογία, την Κλινική Τοξικολογία και λοιπούς επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του φαρμάκου. Διαδικασία επιλογής: Αίτηση & Συνέντευξη. Έναρξη μαθημάτων: Οκτώβριος.

ΠΜΣ "Κλινική και Χειρουργική Ανατομία (Εφαρμοσμένη Ανατομία)"

Αντικείμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) είναι η κατάρτιση και εξειδίκευση ιατρών στην Κλινική και Χειρουργική Ανατομία και η προσέγγιση από μεθοδολογική και ερευνητική οπτική της Κλινικής και Χειρουργικής Ανατομίας. Με το ΠΜΣ καλύπτονται τα κενά στη γνώση για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των προπτυχιακών ιατρικών σπουδών και της λήψης των παθολογικών και χειρουργικών ειδικοτήτων όπου η ενασχόληση των επιστημόνων σε συντηρημένα και νωπά πτωματικά παρασκευάσματα θεωρείται απαραίτητη.

ΠΜΣ "Κλινική Ψυχική Υγεία"

Αντικείμενο του Π.Μ.Σ. «Κλινική Ψυχική Υγεία» (Clinical Mental Health) είναι η επιστημονική εξειδίκευση στο ευρύ γνωστικό αντικείμενο της Κλινικής Ψυχικής Υγείας, η άσκηση της οποίας αφορά κυρίως στην προώθηση της ψυχικής υγείας και στην αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών, καθώς και η ένταξη τους σε ευρύτερο κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο, αποκαλύπτοντας τους καθοριστικούς παράγοντες της υγείας, της νόσου και της αντιμετώπισής της. Το αντικείμενο του Π.Μ.Σ. ενσωματώνει εντατική, σφαιρική και σε βάθος θεωρητική κατάρτιση και εφαρμοσμένη επιστημονική έρευνα, με έμφαση στην εκπαίδευση σε κλινικά θέματα συμπεριλαμβανομένης της πολυδιάστατης θεραπευτικής προσέγγισης, στοχεύοντας στην κατανόηση, πρόληψη και θεραπεία της ψυχικής διαταραχής και στη συνολική προαγωγή της ψυχικής υγείας.

ΠΜΣ "Κοινωνική - Προληπτική Ιατρική και Ποιότητα στη Φροντίδα Υγείας"

Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. οργανώνει και λειτουργεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο: «Κοινωνική-Προληπτική Ιατρική και Ποιότητα στη Φροντίδα Υγείας». Σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι η υψηλού επιπέδου κατάρτιση επιστημόνων, ικανών να συμβάλουν σε θεωρητικές και εφαρμοσμένες περιοχές της Κοινωνικής-Προληπτικής Ιατρικής και της Ποιότητας στη Φροντίδα Υγείας. Η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων στους αποφοίτους του, θα τους δώσουν τα εφόδια να στελεχώσουν: δημόσιους ή ιδιωτικούς ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, ιδρύματα ή οργανισμούς σχετιζόμενους με την υγεία, υπηρεσίες πρόληψης ή ελέγχου νοσημάτων ή υπηρεσίες δημόσιας υγείας σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο, καθώς και υπηρεσίες/ μονάδες φροντίδας υγείας, συμβάλλοντας στον έλεγχο και στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Προσφέρονται δύο ειδικεύσεις: «Πρόληψη και Δημόσια Υγεία» και «Ποιότητα στη Φροντίδα Υγείας». Διαδικασία επιλογής: Αίτηση & Συνέντευξη. Έναρξη μαθημάτων: Οκτώβριος.

ΠΜΣ "Νεότερες μέθοδοι και τεχνολογίες στη θεραπευτική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη"

Το Τμήμα της Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) οργανώνει και λειτουργεί το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: «Νεότερες μέθοδοι και τεχνολογίες στην θεραπευτική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη» από το Ακαδημαϊκό Έτος 2019-2020. Αντικείμενο του Π.Μ.Σ. είναι: η εκπαίδευση όλων των επαγγελματιών Υγείας στην θεραπευτική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη και των επιπλοκών του με βάση όλα τα νεότερα δεδομένα σε όλους τους επιμέρους τομείς. Ειδική βαρύτητα δίνεται στην σύγχρονη φαρμακοθεραπεία και στην σύγχρονη τεχνολογία. Ο σκοπός του είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή της γνώσης, της εφαρμογής και της έρευνας στο επιστημονικό πεδίο του Σακχαρώδη Διαβήτη αλλά και ο εφοδιασμός των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών με εξειδικευμένες γνώσεις προκειμένου να πάρουν τα απαραίτητα εφόδια για την επαγγελματική ή/ και την ακαδημαϊκή τους σταδιοδρομία. Στο Π.Μ.Σ. συμμετέχουν και αναπτύσσουν τα θέματα διακεκριμένοι επιστήμονες από το εξωτερικό και από την Ελλάδα. Διάρκεια σπουδών: 2 διδακτικά εξάμηνα (60 ECTS), 1 εξάμηνο πρακτικής άσκησης (30 ECTS) και 1 εξάμηνο διπλωματικής εργασίας (30 ECTS). Διαδικασία επιλογής: Αίτηση & Συνέντευξη. Έναρξη μαθημάτων: Οκτώβριος.

ΠΜΣ "Παθήσεις Σιελογόνων Αδένων"

The Department of Medicine at the School of Health Sciences of the Aristotle University of Thessaloniki operates the Postgraduate Program (Master's) entitled "Salivary Gland Disorders" (Publication Code 25982/24.5.2021). The purpose of the Master's program is to educate postgraduate students in the management of salivary gland disorders. Salivary glands and their disorders constitute a significant part of the daily clinical practice of many specialties, including Otorhinolaryngology, Maxillofacial Surgery, General Surgery, Pediatrics, General Pathology, Oncology, as well as imaging specialties such as Radiology and Nuclear Medicine. The diversity of specialties involved in the treatment of these disorders demonstrates the breadth and complexity in the modern diagnostic and therapeutic approaches to salivary gland disorders. The cognitive scope of the Master's program includes surgical anatomy of salivary glands as essential knowledge for physicians who may need to intervene surgically in this area, their physiology-pathophysiology, pathology in both children and adults, diagnostic approach, and therapeutic possibilities (surgical, minimally invasive, and pharmacological) available to date. Specifically, postgraduate students will be trained in minimally invasive methods such as sialendoscopy and local injections within the salivary glands, as well as pharmacological options for treating inflammatory conditions. The start of the courses is scheduled every October, and the language of instruction for both courses and the writing of the dissertation will be Greek. The duration of the program is three (3) academic semesters, leading to the award of a Postgraduate Degree (M.Sc.) upon successful completion of the dissertation in the field of "Salivary Gland Disorders." The Master's program is credited with a total of 90 ECTS, according to the European Credit Transfer and Accumulation System, and provides a unified curriculum. As part of the education of postgraduate students, two practical exercises will take place on cadaveric specimens. The first focuses on surgical techniques on major salivary glands, and the second on sialendoscopy.

ΠΜΣ "Προκαρκινικές Παθήσεις στη Γυναικολογία"

6) Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο «Προκαρκινικές παθήσεις στη Γυναικολογία», σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει από το Τμήμα Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ), από το ακαδημαϊκό έτος 2022‐2023. Το προτεινόμενο πρόγραμμα σπουδών εστιάζει στην κατάρτιση των νέων επιστημόνων σε ότι αφορά την παθοφυσιολογία, τους προδιαθεσικούς παράγοντες, τη συμπτωματολογία, τις διαγνωστικές μεθόδους και την αντιμετώπιση των προδιηθητικών παθήσεων στη Γυναικολογία με ιδιαίτερη εστίαση την πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση τους. Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα διαρκεί 3 εξάμηνα (90 ECTS). Μετά την επιτυχή εκπόνηση διπλωματικής εργασίας κατά το Γ΄ εξάμηνο, οδηγεί σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στις «Προκαρκινικές Παθήσεις στη Γυναικολογία».

ΠΜΣ "Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας"

Το ΠΜΣ του Τμήματος Ιατρικής «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» («Primary Health Care») έχει σκοπό την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και τη διεύρυνση της ερευνητικής δραστηριότητας στα αντικείμενα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το αντικείμενο του είναι η διεπιστημονική και ολιστική προσέγγιση της υγείας σε επίπεδο κοινότητας, με επίκεντρο την προάσπιση της υγείας και την πρόληψη της νόσου Διάρκεια: 4 ακαδημαϊκά εξάμηνα (120 ECTS) Το ΠΜΣ είναι χωρίς δίδακτρα.

ΠΜΣ "Στατιστική και Αναλυτική Βιοϊατρικών Δεδομένων"

Το Τμήμα Ιατρικής ανακοινώνει τη λειτουργία του νέου αγγλόφωνου μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών (MSc) για επιστήμονες, στη «Στατιστική και Αναλυτική Βιοϊατρικών Δεδομένων» (“ MSC in Health Statistics & Data Analytics”). Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση ενός ευρέος φάσματος επιστημόνων σε μεθοδολογίες και τεχνολογίες αιχμής, που θα τους βοηθήσουν να σχεδιάζουν και να εκπονούν ιατρική έρευνα εφαρμόζοντας την κατάλληλη στατιστική μεθοδολογία, προάγοντας την ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Τα κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος, που το καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό, είναι: • Μικρή διάρκεια • Ευέλικτη, μικτή μορφή • Διεξαγωγή των μαθημάτων στην αγγλική γλώσσα • Ανταγωνιστικά δίδακτρα.

ΠΜΣ "Σύγχρονη Εφαρμοσμένη Μικροβιολογία"

Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ οργανώνει και λειτουργεί το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο: «Σύγχρονη Εφαρμοσμένη Μικροβιολογία» (Applied Microbiology). Το Πρόγραμμα αποτελεί ένα πρωτοποριακό διεπιστημονικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα, που παρέχει υψηλού επιστημονικού επιπέδου θεωρητική και πρακτική κατάρτιση στο πεδίο των νεότερων τεχνικών που εφαρμόζονται στην Ιατρική Μικροβιολογία. Μελετά την εφαρμογή της σύγχρονης βιοϊατρικής τεχνολογίας στην εργαστηριακή διάγνωση και παρακολούθηση λοιμωδών κυρίως νοσημάτων. Ειδικότερα, σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι να παρέχει γνώσεις και δεξιότητες σε Ιατρούς που ειδικεύονται ή έχουν ειδικευτεί στην Ιατρική Βιοπαθολογία, πτυχιούχους Ιατρικής ή άλλων Τμημάτων των Σχολών Επιστημών Υγείας και επιστήμονες του ευρύτερου Βιοιατρικού χώρου, στις μεθοδολογίες που εφαρμόζονται για τη διάγνωση και παρακολούθηση λοιμωδών κυρίως νοσημάτων.

ΠΜΣ "Χειρουργικές Λοιμώξεις-Διάγνωση-Θεραπεία-Πρόληψη"

Το ΠΜΣ με τίτλο «Χειρουργικές Λοιμώξεις-Διάγνωση-Θεραπεία-Πρόληψη» έχει ως γνωστικό αντικείμενο την εκπαίδευση των μεταπτυχιακών φοιτητών στις σύγχρονες εξελίξεις αναφορικά με τις χειρουργικές λοιμώξεις, τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψή τους. Σκοπός του προτεινόμενου ΠΜΣ είναι να εκπαιδεύσει όλους εκείνους τους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την παρακολούθηση της υγείας του χειρουργικού ασθενή, προκειμένου να αντιμετωπίζουν σωστά και επιστημονικά τεκμηριωμένα την πορεία της υγείας του. Επίσης θα τονιστεί ο ρόλος του νοσηλευτικού και παρα-ιατρικού προσωπικού στην παρακολούθηση των χειρουργικών λοιμώξεων.

ΠΜΣ "Χειρουργική Eνδοκρινών Aδένων"

Το ΠΜΣ με τίτλο «Χειρουργική Eνδοκρινών Aδένων» έχει ως σκοπό την απόκτηση θεωρητικών γνώσεων και τη εμβάθυνση στους μηχανισμούς παθοφυσιολογίας που οδηγούν στην ανάπτυξη των παθήσεων των ενδοκρινών αδένων, στην έγκαιρη διάγνωση και διερεύνηση, στη περιεγχειρητική φροντίδα και τελικά στις τεχνικές χειρουργικής θεραπείας αυτών. Η χειρουργική των ενδοκρινών αδένων περιλαμβάνει τα εξής επι μέρους πεδία: 1. Χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδή αδένα 2. Χειρουργικές παθήσεις παραθυρεοειδών αδένων 3. Χειρουργικές παθήσεις επινεφριδίων 4. Χειρουργικές παθήσεις νευροενδοκρινών όγκων παγκρέατος Επίσης θα τονιστεί ο ρόλος του νοσηλευτικού και παρα-ιατρικού προσωπικού και θα δοθεί έμφαση στη βασική έρευνα που αφορά στις παθήσεις των ενδοκρινών αδένων και στη συγγραφή επιστημονικών εργασιών.

ΠΜΣ "Χειρουργική Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων"

Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών του ΑΠΘ οργανώνει και λειτουργεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο: «Χειρουργική Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων». Σκοπός του ΠΜΣ είναι η εξειδίκευση σε γνώσεις των παθήσεων των δύο αδένων. Οι φοιτητές θα αποκτήσουν γνώσεις, όχι μόνο θεωρητικού επιπέδου αλλά και χειρουργικής τεχνικής και διαχείρισης δύσκολων περιστατικών. Η διάρκεια των σπουδών είναι τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα (90 ECTS) και περιλαμβάνει παρακολούθηση χειρουργείων (στο τέλος του δεύτερου εξαμήνου σπουδών) και εκπόνηση μεταπτυχιακής εργασίας (τρίτο εξάμηνο σπουδών).

ΠΜΣ "Χειρουργική Ογκολογία Δέρματος, Μαλακών Μορίων, Αγγειακών Ανωμαλιών"

Το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Χειρουργική Ογκολογία Δέρματος Μαλακών Μορίων Και Αγγειακών Ανωμαλιών», δημιουργήθηκε προκειμένου να δώσει μια ώθηση στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης σε ένα πεδίο, στο οποίο δεν υπήρχε κάτι ανάλογο. Απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας που επιθυμούν, αφενός να κατακτήσουν ένα υψηλότερο επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης και αφετέρου να αποκτήσουν ένα σύγχρονο τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών. Ο τίτλος αυτός, στα πλαίσια μιας ανταγωνιστικής πραγματικότητας συγκρίνεται με ίσους όρους με ανάλογους του εσωτερικού και του εξωτερικού.

ΠΜΣ "Χειρουργική Ογκολογία Πεπτικού"

Το ΠΜΣ με τίτλο «Χειρουργική Ογκολογία Πεπτικού» έχει ως γνωστικό αντικείμενο την εκπαίδευση των μεταπτυχιακών φοιτητών στις σύγχρονες εξελίξεις της χειρουργικής αντιμετώπισης των κακοήθων παθήσεων – πρωτοπαθών και μεταστατικών- των οργάνων του γαστρεντερικού συστήματος. Τα τελευταία χρόνια, η αύξηση της συχνότητας των νεοδιαγνωσθέντων κακοήθων παθήσεων του πεπτικού, και ιδιαίτερα στις νεαρότερες ηλικίες, καθιστά επιτακτική ανάγκη την εξειδίκευση στη χειρουργική αντιμετώπιση αυτών. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η μόνη και οριστική θεραπεία των παθήσεων αυτών είναι η χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις συνδυάζεται και με θεραπευτικά πρωτόκολλα χημειο- ή/και ακτινοθεραπείας.

ΠΜΣ "Χειρουργική του Οφθαλμού"

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο "Χειρουργική του Οφθαλμού" περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος με αντικείμενο την μεταπτυχιακή εκπαίδευση και την ανάπτυξη της έρευνας στη Χειρουργική του Οφθαλμού. Σκοπός του ΠΜΣ αποτελεί η κατάρτιση επιστημόνων που προέρχονται από διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς πάνω στο αντικείμενο της Χειρουργικής του Οφθαλμού με στόχο να συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Αποσκοπεί στην παροχή εξειδικευμένων γνώσεων πάνω στις τελευταίες εξελίξεις της χειρουργικής του οφθαλμού, την προεγχειρητική και περιεγχειρητική νοσηλεία και τη μετεγχειρητική πορεία και φροντίδα καθώς και στην ανάπτυξη κατάλληλων δεξιοτήτων για την πειραματική έρευνα και την αξιολόγηση ποιότητας της κλινικής πράξης. Το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ αποτελεί η διεπιστημονική, μεταπτυχιακή εκπαίδευση και η ανάπτυξη της έρευνας πάνω στο αντικείμενο της Χειρουργικής του Οφθαλμού

Επικοινωνία

Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστημιούπολη ΑΠΘ, T.K. 54124, Θεσσαλονίκη
 

Συνδεθείτε

Το τμήμα Ιατρικής στα κοινωνικά δίκτυα.
Ακολουθήστε μας ή συνδεθείτε μαζί μας.