Αντώνιος Μιχαλόπουλος

Εικόνα Αντώνιος Μιχαλόπουλος

Γνωστικό αντικείμενο: 

ΓΕΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Εκπαίδευση

Μετεκπαίδευση

1) Το 1993 μετεκπαιδεύτηκα στο St Marks Hospital του Λονδίνου για 2 μήνες στις παθήσεις του παχέος εντέρου, Μετέχοντας συγχρόνως σε ειδικό μετεκπαιδευτικό σεμινάριο (Τeaching course and Lecture course in coloproctology)

2) Μετεκπαιδεύτηκα στην προχωρημένη λαπαροσκοπική χειρουργική:

α) Τον Απρίλιο του 2000, στο Hopital Cantonal του Fribourg της Ελβετίας υπό τον Chef Arzt κ. Παναγιώτη Πετρόπουλο στη λαπαροσκοπική χειρουργική του παχέος εντέρου, ως επισκέπτης ιατρός (2-7 Απριλίου 2000).

β) Τον Ιανουάριο του 2002 και πάλι στο Hopital Cantonal του Fribourg της Ελβετίας ως επισκέπτης ιατρός και με συμμετοχή μου στο Advanced Course in Laparoscopic Nissen Fundoplication (15 points of the Swiss Surgical Society) (9-20 Ιανουαρίου 2002).

γ) Από 5-7-2004 έως 8-7-2004, στο European Surgical Institute, Αμβούργο, Γερμανίας στη μικροχειρουργική και λαπαροσκοπική χειρουργική, «Minimally Invasive Operating Techniques in Visceral Surgery».

3) Μετεκπαιδεύτηκα το Σεπτέμβριο (1-10/9) του 2000 στα εργαστήρια της Memphis Biomedica srl. στην Μπολόνια και στην ΙΙΙ Χειρουργική Κλινική (Dr F. Pucciani) του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας στη μανομετρία του οισοφάγου και της ορθοπρωκτικής χώρας

4) Μετεκπαιδεύτηκα στις σύγχρονες συσκευές νέων μορφών ενέργειας για τη χειρουργική:

α) Το Σεπτέμβριο 2001 στη χρήση του ψαλιδίου υπερήχων (Ultracision) στη Staedt. Kliniken Dortmund. (8-10 Σεπτεμβρίου)

β) Το Δεκέμβριο του 2001 στη χρήση της συσκευής ραδιοσυχνοτήτων (Radionics) για την αντιμετώπιση καρκινικών βλαβών του ήπατος στο Ospedale Civile di Vimercate (Dr Tito Livraghi) (5-6 Δεκεμβρίου 2001) και επίσης,

γ) Το Δεκέμβριο του 2001 στη συσκευή Radionics στο Ospedale di Circolo di Busto Arsizio (Dr L. Sollbiati) (6-7 Δεκεμβρίου 2001)

5) Το Μάρτιο του 2006 παρακολούθησα workshop στην αντιμετώπιση της κήλης με τοπική αναισθησία σε μονάδα μιας ημέρας νοσηλείας, στο Ospedale Umberto Hosital, Mestre, Ιταλία, υπό την εποπτεία του Καθηγητού V. Pezzangora.

6) Το Μάρτιο του 2003 (1-15/3/2003) παρακολούθησα ως επισκέπτης ιατρός τις εργασίες της Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής της Χαϊδελβέργης, συμμετέχοντας σε μεγάλες ογκολογικές επεμβάσεις, κυρίως εκτομές ήπατος και παγκρέατος, οισοφάγου, στομάχου, σε προχωρημένες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, καθώς και σε ενδοκρινικές επεμβάσεις (εκτομές θυρεοειδούς αδένος και παραθυρεοειδών αδένων), καθηγητής M.W.Büchler.

7) Από τις 25-5-2005 έως 4-6-2005 παρακολούθησα επίσης ως επισκέπτης ιατρός τις εργασίες της Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής της Χαϊδελβέργης, συμμετέχοντας ενεργά σε μεγάλες ογκολογικές επεμβάσεις, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητού Helmut Friess.

8)Από 12 έως 14 Μαΐου 2009 παρακολούθησα το ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «THD: Mini-invasive surgery for the treatment of haemorrhoids” στην Πανεπιστημιακή Πολυκλινική Gemelli στην Ρώμη, Ιταλία.

9) Κατά το χρονικό διάστημα 28-2-2005 έως 10-6-2005 παρακολούθησα το Ε΄ Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών που διοργάνωσε το Γραφείο Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. με συντονιστή τον Καθηγητή κ. Κ. Τριαρίδη και υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Γ. Καρακιουλάκη. Το πρόγραμμα περιελάμβανε 58 ώρες εισηγήσεων και συζητήσεων και 14 ώρες εργασίας, ασκήσεων και αυτομάθησης και αποτιμάται σε 8 (οκτώ) Μεταπτυχιακές Διδακτικές Μονάδες.

10) Μετεκπαιδεύτηκα στο Advanced Trauma Life Support και στο πρόγραμμα εκπαιδευτών (Instractor Course) του ΑΤLS:

α) Το Νοέμβριο του 2005 στο πρόγραμμα εκμάθησης και εφαρμογής του Αμερικανικού συστήματος αντιμετωπίσεως πολυτραυματιών και μαζικών καταστροφών - A.T.L.S. (Advanced Trauma Life Support) του American College of Surgeons, το οποίο έλαβε χώρα στην Ιατρική Σχολή Πατρών, υπό την εποπτεία του Ομότιμου Καθηγητού Χειρουργικής κ. Ι. Ανδρουλάκη.

β) Το Δεκέμβριο του 2005 στο πρόγραμμα εκπαιδευτών του ΑΤLS, το οποίο έλαβε χώρα επίσης στην Ιατρική Σχολή Πατρών, υπό την εποπτεία του Ομότιμου Καθηγητού Χειρουργικής κ. Ι. Ανδρουλάκη. Ο τίτλος του υποψηφίου εκπαιδευτή στο A.T.L.S. μου δόθηκε κατόπιν γραπτών και προφορικών εξετάσεων.

11)Τον Φεβρουάριο του 2010 παρακολούθησα διήμερο σεμινάριο (27, 28 Φεβρουαρίου 2010) με το πρόγραμμα εκμάθησης και εφαρμογής του Αμερικανικού συστήματος αντιμετωπίσεως πολυτραυματιών και μαζικών καταστροφών – P.H.T.L.S. (Prehospital Trauma Life Support) του Prehospital Trauma Life Support Committee of The National Association of Emergency Medical Technicians in Cooperation with The Committee on Trauma of the American College of Surgeons, το οποίο έλαβε χώρα στην Θεσσαλονίκη.

12) Το 2008 μετεκπαιδεύτηκα στο St Marks Hospital του Λονδίνου, σε ειδικό Course, για 1,5 μήνα, στις παθήσεις του παχέος εντέρου, μετέχοντας συγχρόνως σε ειδικό μετεκπαιδευτικό σεμινάριο (7th St Mark's Enhanced Recovery Symposium)

 

Σύντομο βιογραφικό: 

Μιχαλόπουλος Α. Αντώνιος                
Καθηγητής Χειρουργικής Α.Π.Θ.             
Διευθυντής Α΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής 
Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ                      
Διεύθυνση εργασίας: Α΄  Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική,Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ, Στίλπωνος Κυριακίδη 1, ΤΚ 54636, Θεσσαλονίκη
Τηλ. Εργ.:      2310994914,  2310994793
e-mail:           amichal@auth.gr
 
Ακαδημαϊκή Δραστηριότητα:
- Πτυχιούχος Ιατρικής Α.Π.Θ., 1983
- Ειδικός Μεταπτυχιακός Υπότροφος (ΕΜΥ) Ιατρικής Α.Π.Θ., 1993
- Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ., 1995
- Λέκτορας Α.Π.Θ., 1998.
- Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ., 2003.
- Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ., 2007
- Αναπληρωτής Καθηγητής Α.Π.Θ., 2009
- Πρωτοβάθμιος Καθηγητής Α.Π.Θ., 2015
 
Εκπαιδευτική Δραστηριότητα:
1. Διδασκαλία στο αμφιθέατρο, κλινική και θεωρητική εκπαίδευση και εξετάσεις φοιτητών και ειδικευομένων χειρουργών της Α΄ ΠΡΧ
2. Εκπαιδευτής στο πρόγραμμα του Α.Τ.L.S. (5 σειρές ανά έτος)
3. Μέλος της οργανωτικής επιτροπής και εκπαιδευτής, από το 2006, στα μετεκπαιδευτικά μαθήματα στην ανοικτή και τη λαπαροσκοπική χειρουργική, σε πειραματικά χειρουργεία («Μέθοδοι συρραφής στην ανοικτή & λαπαροσκοπική χειρουργική του πεπτικού σε ζωντανούς ιστούς») που οργανώνονται από την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Παχέος Εντέρου-Πρωκτού, στη Θεσσαλονίκη.
4. Διδασκαλία στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. «Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία» από το 2005-6 και μέλος της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής σε 3 διπλωματικές εργασίες.
5. Μετεκπαιδευτικά μαθήματα της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος.
6. Μετεκπαιδευτικά μαθήματα της Α΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής.
7. Μετεκπαιδευτικά μαθήματα άλλων πανεπιστημιακών κλινικών στο ΑΠΘ και ΕΚΠΑ και άλλων επιστημονικών φορέων.
 
Διεύθυνση Χειρουργικής Κλινικής:
Από 1 Σεπτεμβρίου 2015 μέχρι και σήμερα ασκώ τα καθήκοντα του Διευθυντού της Α’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής, του Ιατρικού Τμήματος, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 
Μέλος Ιατρικών Εταιρειών:
15 Ελληνικών και 7 Διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Παχέος Εντέρου- Πρωκτού
Πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Γενικών Χειρουργών Ελλάδας
 
Συμμετοχή σε συνέδρια: Περισσότερα από 300 συνέδρια, 250 Ελληνικά και 50 Διεθνή
Συμμετοχή στην οργάνωση συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων: 53
Μέλος επιστημονικών εταιρειών: 20
Κριτής (reviewer) σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά: 9
Συγγραφικό έργο: 525
Εργασίες δημοσιευμένες σε ελληνικά περιοδικά: 62
Ξενόγλωσσες εργασίες δημοσιευμένες στον ελληνικό ιατρικό τύπο: 17
Ξενόγλωσσες εργασίες δημοσιευμένες σε διεθνή ιατρικά περιοδικά: 90
Εργασίες δημοσιευμένες σε πρακτικά ελληνικών συνεδρίων: 19
Ξενόγλωσσες εργασίες δημοσιευμένες σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων: 12
Ανακοινώσεις σε ελληνικά συνέδρια: 298
Ξενόγλωσσες ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια: 27

Επικοινωνία

Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστημιούπολη ΑΠΘ, T.K. 54124, Θεσσαλονίκη
 

Συνδεθείτε

Το τμήμα Ιατρικής στα κοινωνικά δίκτυα.
Ακολουθήστε μας ή συνδεθείτε μαζί μας.