Βασίλειος Λιακόπουλος

Εικόνα Βασίλειος Λιακόπουλος

Γνωστικό αντικείμενο: 

ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΑ
Εκπαίδευση

Μετεκπαίδευση

Από τον Ιούλιο του 2002 έως και το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ως υπότροφος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, εργάσθηκα επί 6 μήνες στο Νεφρολογικό Κέντρο του Toronto Western Hospital (Toronto, Καναδάς) υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Δ. Ωραιόπουλου. Βασικό αντικείμενο της μετεκπαίδευσής μου ήταν η Περιτοναϊκή Κάθαρση.

Από την 1-2-1009 έως 30-4-2009 μετεκπαιδεύθηκα ως επισκέπτης καθηγητής (visiting professor) στο Glomerular Disease Center του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ (Δ/ντής ο καθηγητής G.B. Appel). Για τη μετεκπαίδευσή μου αυτή έλαβα τρίμηνη εκπαιδευτική άδεια από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Από τον Ιούνιο του 2017 μέχρι τον Ιούνιο του 2018 μετεκπαιδεύτηκα με ετήσια εκπαιδευτική άδεια στην κλινική Νεφρολογίας, Υπέρτασης, Διαβήτη και Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαγδεμβούργου της Γερμανίας υπό τον καθηγητή P.R. Mertens. 

Επίσης κατέχω τον τίτλο Hypertension Specialist από την European Society of Hypertension.

 

Σύντομο βιογραφικό: 

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1968 και το 1985 αποφοίτησα από το Λύκειο του Κολλεγίου Αθηνών με τη διάκριση Salutatorian. Πέρασα το ίδιο έτος με εξετάσεις στο Τμήμα Ιατρικής του Δ.Π.Θ., πήρα μεταγραφή για οικογενειακούς λόγους και τo 1992 αποφοίτησα από το Τμήμα Ιατρικής του Α.Π.Θ. με βαθμό "Λίαν Καλώς". Στη συνέχεια υπηρέτησα τη στρατιωτική μου θητεία ως οπλίτης ιατρός στην Αλεξανδρούπολη και εκπλήρωσα την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου ως αποσπασμένος βοηθός στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης.
Από τον Ιούλιο του 1995 ασκήθηκα για δύο έτη στην Παθολογία στην Α' Παθολογική Κλινική του Θεαγενείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (Δ/ντής: Καθ. Λ. Μπούτης) και ολοκλήρωσα την ειδίκευσή μου στη Νεφρολογία στη Νεφρολογική Κλινική του Β' Νοσοκομείου ΙΚΑ Θεσσαλονίκης (Δ/ντής: Γ. Βαγιωνάς). Τον Απρίλιο του 2002 έλαβα κατόπιν εξετάσεων τον τίτλο του Ειδικού Νεφρολόγου. Το 2000 ολοκλήρωσα τη Διδακτορική μου Διατριβή στο Τμήμα Ιατρικής του Δ.Π.Θ. (επιβλέπων ο αείμνηστος Καθ. Β. Βαργεμέζης) και έλαβα τον τίτλο του Διδάκτορα με βαθμό "Άριστα".
Έλαβα εξάμηνη υποτροφία από την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία και μετεκπαιδεύτηκα στη Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης του Toronto Western Hospital στο Τορόντο του Καναδά υπό την επίβλεψη του αείμνηστου Καθηγητή Δ. Ωραιόπουλου. Στη συνέχεια διορίστηκα ως διδάσκων με βάση το ΠΔ 407/80 στην Πανεπιστημιακή Νεφρολογική Κλινική του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, όπου και εργάσθηκα επί ένα εξάμηνο.
Από τον Σεπτέμβριο του 2003 μέχρι το Νοέμβριο του 2009 εργάσθηκα αρχικά ως Λέκτορας και στη συνέχεια ως Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Πανεπιστημιακή Νεφρολογική Κλινική του Π.Γ.Ν. Λάρισας (Δ/ντής: Καθ. Ι. Στεφανίδης). Στο διάστημα αυτό πραγματοποίησα (κατόπιν εκπαιδευτικής άδειας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) τρίμηνη μετεκπαίδευση ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Glomerular Disease Center στο New York Presbyterian Hospital του Columbia University στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. υπό την επίβλεψη του Καθηγητή G. Appel. Από τον Ιούνιο του 2017 μέχρι τον Ιούνιο του 2018 μετεκπαιδεύτηκα με ετήσια εκπαιδευτική άδεια στην κλινική Νεφρολογίας, Υπέρτασης, Διαβήτη και Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαγδεμβούργου της Γερμανίας υπό τον καθηγητή P.R. Mertens. Επίσης κατέχω τον τίτλο Hypertension Specialist από την European Society of Hypertension.
Από το Νοέμβριο του 2009 εργάζομαι ως Λέκτορας, στη συνέχεια (Μάρτιος 2014) ως Επίκουρος Καθηγητής  και από τον Ιούνιο του 2018 Αναπληρωτής Καθηγητής Νεφρολογίας στην Α' Παθολογική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ. στο Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ (Δ/ντές κατά σειρά οι Καθηγητές Π. Νικολαΐδης, Μ. Δανιηλίδης και Π. Ζεμπεκάκης) με τομείς δραστηριότητας την Περιτοναϊκή Κάθαρση, τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Κλινική Νεφρολογία, τα Ε.Ι. Νεφρολογίας και Υπέρτασης και τη συμβουλευτική νεφρολογική υπηρεσία. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 είμαι υπέυθυνος του Τμήματος Νεφρολογίας και Υπέρτασης της Κλινικής με όλα τα τμήματα (Κλινική Νεφρολογία, Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Μονάδα Πλασμαφαίρεσης, Συμβουλευτική Υπηρεσία νεφρολογίας και Υπέρτασης για όλο το νοσοκομείο και Ε.Ι. Νεφρολογίας και Υπέρτασης. Στο Τμήμα μας έχουν ιδρυθεί με απόφαση του Τμήματος Ιατρικής και υλοποιούνται υπό την Επιστημονική μου Υπευθυνότητα δύο μετεκπαιδευτικά προγράμματα εξειδίκευσης (Fellowships) στα αντικείμενα «Αιμοκάθαρση» και Περιτοναϊκή Κάθαρση (Εξειδίκευση «Δ. Ωραιόπουλος»).
Έχω συμμετάσχει σε πάνω από 200 διεθνή και ελληνικά συνέδρια με περισσότερες από 300 ανακοινώσεις εργασιών και έχω δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα σε ξενόγλωσσα και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά με συνολικό συντελεστή απήχησης impact factor= 1390,371, H-index=33 και με πάνω από 4700 βιβλιογραφικές αναφορές. 7 εργασίες μου έχουν βραβευθεί σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια και έχω βραβευθεί επανειλημμένα για το ερευνητικό μου έργο από τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. (14 Έπαινοι και Βραβεία Αριστείας τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019), το Α.Π.Θ. (Αριστείο 2018) και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Βραβείο Ακαδημαϊκής και Επιστημονικής Αριστείας το έτος 2012).
Έχω δώσει περισσότερες από 100 διαλέξεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και σεμινάρια και από το 2003 συμμετέχω ανελλιπώς στην προπτυχιακή εκπαίδευση (υποχρεωτικά και επιλεγόμενα μαθήματα) των φοιτητών Ιατρικής και Οδοντιατρικής καθώς και στην εκπαίδευση ειδικευομένων Νεφρολογίας και Παθολογίας. Έχω διδάξει και διδάσκω σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ., του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΦΑΑ του Α.Π.Θ.
Ήμουν επιβλέπων μίας διδακτορικής διατριβής και 4 διπλωματικών εργασιών μεταπτυχιακών φοιτητών που περατώθηκαν με Άριστα και είμαι επιβλέπων 3 διδακτορικών διατριβών που εκπονούνται στο Τμήμα Ιατρικής του Α.Π.Θ. Ακόμη ήμουν μέλος της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής 6 διδακτορικών διατριβών και 4 διπλωματικών εργασιών στο Τμήμα Ιατρικής του Α.Π.Θ., στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο ΤΕΦΑΑ του Α.Π.Θ. και είμαι μέλος της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής σε 10 Διδακτορικές διατριβές που εκπονούνται στο Τμήμα Ιατρικής του Α.Π.Θ. και στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Είμαι κριτής σε μεγάλο αριθμό ξενόγλωσσων και ελληνικών επιστημονικών περιοδικών (>50) και Section Editor του περιοδικού International Urology and Nephrology (IF=2,370) στον τομέα: Αιμοκάθαρση (Hemodialysis).
Είμαι μέλος πολλών διεθνών και ελληνικών επιστημονικών εταιρειών και έχω συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό επιτροπών τους, καθώς και σε επιτροπές και όργανα διοίκησης του Δ.Π.Θ., του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Α.Π.Θ. Επίσης, διετέλεσα (2009-2010) αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. Παπαφείου Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Θεσσαλονίκης "Ο Μελιτεύς" και από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέλος του Δ.Σ. του ΑΝΘ «Θεαγένειο».
Είμαι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μέλος της World Kidney Day Steering Committee ως εκπρόσωπος της International Society of Nephrology, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Board) του EUDIAL (European Dialysis Working Group), ενώ υπήρξα επί σειρά ετών μέλος της Επιτροπής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας καθώς και μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου.
Γνωρίζω πολύ καλά δύο ξένες γλώσσες, την Αγγλική με δίπλωμα Proficiency του Πανεπιστημίου του Cambridge και τη Γερμανική με δίπλωμα Mittelstuffe του Ινστιτούτου Goethe.
 
 

Επικοινωνία

Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστημιούπολη ΑΠΘ, T.K. 54124, Θεσσαλονίκη
 

Συνδεθείτε

Το τμήμα Ιατρικής στα κοινωνικά δίκτυα.
Ακολουθήστε μας ή συνδεθείτε μαζί μας.